25. november 1997 kell 22:00

Ukraina grivna vajab toetust

Viimastel nädalatel on grivna USA dollari suhtes jätkuvalt nõrgenenud. Olukord kulmineerus eelmise nädala kolmapäeval, kui Ukraina pankadevahelisel valuutavahetusturul puudus nõudlus grivna järele, mis viis selle ametliku kursi dollari suhtes lubatava kõikumisulatuse piirile.

Välisinvestorid hakkasid Ukraina turult tagasi tõmbuma. Kui see jätkub, siis avaldaks see majandusele suurt mõju, sest välisinvestorite käes on pooled Ukraina obligatsioonidest, mille väärtus on kuus miljardit grivnat.

Selles olukorras otsustas keskpank sekkuda ja tõsta intressimäära 15 protsendilt 35-le ning kommertspankade reservinõude 11 protsendilt 15-le, teatas Ukraina keskpanga juht Viktor Jut?enko. Lombardimäär kerkib seniselt 27 protsendilt 37-le. Ta rõhutas, et valuutakriis lahendatakse üksnes turumehhanismidega.

Grivna liikumiskoridoriks dollari suhtes jääb aasta lõpuni 1,7--1,9, kinnitas reedel Ukraina presidendi majandusnõunik Valeri Litvitski.

Esialgu näib grivna olevat stabiliseerunud, kuid asjatundjad rõhutavad, et edaspidi võivad meetmed kaasa tuua hindade tõusu.

Täna peaks rahvusvaheline valuutafond (IMF) teatama, kas ta on nõus andma Ukrainale järjekordse, 150 miljoni dollari suuruse laenu. Asjatundjad arvavad, et kui IMFi otsus on negatiivne, siis võib tagasitõmbumine Ukraina obligatsiooniturult avaldada grivnale uut langussurvet. Olukorrale ei tule kasuks ka poliitiline selgusetus enne kevadel peetavaid parlamendivalimisi.

Praegu töötavad Ukraina reitingut välja kolm rahvusvahelist reitinguagentuuri --IBCA, Standard & Poor's ja Moody's. Oktoobri lõpus andis Jaapani reitinguagentuur Nippon Investor Services Ukrainale krediidireitinguks BB+. BNS-VE-ÄP

Hetkel kuum