7. detsember 1997 kell 22:00

IMFi rahavaru sulab

Pärast Korea abipaketi 21 miljardi dollari suuruse osa väljamaksmist jääb valuutafondile veel 44 miljardit dollarit vaba raha, mille osas ei ole võetud mingeid kohustusi. Uus sarnane kriis viiks aga fondi likviidsuse «väga ebamugavale tasemele», ütles IMFi tegevdirektori esimene asetäitja Stanley Fischer reedesel pressikonverentsil, kus arutati rekordiliselt suurt abipaketti Lõuna-Koreale.

Neljapäeval IMFi juhatuses kinnitatud laen tõstab valuutafondi poolt Aasia raskustes «tiigerriikidele» lubatud summa 35 miljardi dollarini, mis ületab mitmekordselt kogu läinud rahandusaasta jooksul IMFi liikmetele uute laenudena eraldatud 8 miljardit dollarit.

IMF avaldas lootust, et rahvusvahelised rahanduskriisid ei kordu, saamata samas garanteerida, et rohkem abitaotlusi ei laeku.

IMFi vahendid tulevad fondi 181 liikmesriigile eraldatud kvootidest, millest sõltub ka riigi hääleõigus ja laenulimiit. USA-l näiteks on 18% kvootidest ning siit ka 18% häältest.

Septembris otsustasid IMFi liikmesriigid kvoote 45% võrra tõsta. Otsus jõustub pärast seda, kui kõik liikmesriigid on kokkuleppe ratifitseerinud.

Fischeri sõnul on IMFil võimalus kasutada ka üldise laenukokkuleppe (GAB) vahendeid, kuhu on koondatud umbes 25 miljardit dollarit puhuks, kui rahvusvahelist rahandussüsteemi ähvardab oht. Viimati kasutati 11 lääneriigi eraldatud GAB vahendeid 1978. a.

Plaan kahekordistada GAB kaudu kasutada olevate vahendite hulka uue üldise laenukokkuleppe sõlmimisega 50 miljardile dollarile on esialgu takerdunud seoses USA kongressi vastuseisuga. Kongress arutab USA rahaeraldust IMFile tuleva aasta jaanuaris. REUTER-ÄP

Hetkel kuum