10. märts 1998 kell 22:00

Kas tollimaksu peaks kehtestama valitsus?

Siin ei saa mingit kahtlust olla. See peaks olema valitsuse käes. Juba operatiivsuse seisukohast peab see nii olema. Meie kiiresti muutuvas majanduslikus situatsioonis ei ole mõtet vaevata riigikogu selliste asjadega. Menetluse käik riigikogus pole eriti lühike. Kui valitsuses on konsensus olemas, siis saab ühe istungiga asja paika panna.

Kui räägime valitsusest, siis valitsus on samuti moodustatud mingite poliitiliste jõudude ehk nn huvigruppide konsensuse tulemusena. Seega selles osas erilist vahet ei ole, kas otsuse teeb riigikogu või valitsus. Oluline on just operatiivsus.

Valitsus suudab tegutseda palju operatiivsemalt. Siin ei ole vist kellelgi mingit kahtlust. Hea näide on värske kartul. Otsus tuleb teha paari nädalaga. Juba ilmastik teeb siin korrektiive ja määrab, millal on õige aeg tollid kehtestada. Üks aasta saab kartul varem valmis, teine aasta jälle kaks nädalat hiljem.

Ei ole ka mõtet liiga kaua tolle peal hoida. Kui aeg on läbi, siis tuleb tollid kiiresti maha võtta.

Kui tollitariifide kehtestamine läheb valitsusele, siis on see operatiivsem. Võib aga juhtuda, et siis hakatakse sellega manipuleerima. Riigikogu tasandil on kuluaaritöö võimalus väiksem.

Kui tollitariifiseadus kehtima hakkab, siis on vaja neid tariife mingi aja tagant muuta, ja kui otsustamine on riigikogu käes, on kindlam, et jälgitakse rohkem Eesti riigi, mitte konkreetsete huvigruppide huve.

Ma arvan, et tollitariifide määramine võiks olla riigikogu käes. Riigikogus toimub asi pikema vinnaga. Asi arutatakse läbi parteides. Riigikogus eelneb otsusele loomulik vaidlus. Valitsus aga on tavaliselt ühe poliitilise jõu juhitud.

Muidugi on pool aastat ka vähe. Kui võetakse vastu mingi otsus, siis peab see kehtima vähemalt aasta, sest kõik firma plaanid, rahavood, lepingud sõlmime praktiliselt aasta peale.

Kui nüüd tuleb poole aasta pealt järsku muutus, siis võib see firmadele väga valusalt kätte maksta. Asi muutub prognoosimatuks.

Hetkel kuum