7. aprill 1998 kell 22:00

Maksupolitsei salatseb

Maksuameti peadirektor Kalev Järvelill soostus ütlema üksnes seda, et tulevase maksupolitsei eelkäija, maksupettuste uurimise töögrupis on tõepoolest seitse liiget, kellest kolm on maksuameti ja neli politseiameti palgal. Küsimusele, kas politseinike lahkumine töögrupist vastab tõele, vastas Järvelill: «Mõned neist on tõepoolest edutatud.»

Keskkriminaalpolitsei abidirektor, majanduspolitsei juht Veljo Aleksandrov vastas samale küsimusele, et vaid üks gruppi kuulunud politseiametnik läks edutamisele. Aleksandrov lisas, et maksupettuste uurimise töögrupi koosseis on salastatud ning midagi rohkemat ta kommenteerida ei saa.

Maksupettuste uurimise töögrupi moodustasid maksuamet ja politseiamet läinud aasta septembris. Maksuameti peadirektor Kalev Järvelill kinnitas tookord, et töögruppi hakkab juhtima senine riigi maksuameti peajurist Viktor Vorobljov.

Eile väitis Vorobljov vastupidist: «Võin kinnitada, et mina ei ole maksupettuste uurimise töögrupi juht.» Küsimusele, kuidas ta kommenteerib Järvelille läinudsügisesi sõnu, vastas Vorobljov: «Küsige seda Järvelille käest.»

Ainus, kes Äripäevale teatavaks saanud infot kinnitas, oli keskuurimisbüroo asedirektor Kersti Jundas: «Sügisel keskuurimisbüroost maksupolitseisse läinud kahest uurijast on üks tagasi ja teine kohe lahkumas Tallinna majanduspolitseisse. Minu teada on töögrupist lahkunud kolmaski politseiametnik, kes töötab nüüd Tallinna prefektuuris.»

Maksupettuste uurimise töögrupi loomise üks eesmärke oli Järvelille sõnul valitsusele ja riigikogule tõestada, et Eesti vajab maksupolitseid. Töögruppi kutsutud jäid endisse töökohta palgale, kuid maksuamet lubas neile lepinguliselt juurde maksta. Teadaolevalt on aga ametnikke sundinud grupist lahkuma just väike palk. Ka pole seni avalikustatud ühtegi kriminaalasja, mille nad oleks edukalt lõpule viinud.

Hetkel kuum