22. aprill 1998 kell 22:00

Erafirmad valuutaturule

Eelmise aasta suvest tegutseb ?veitsi varahaldusfirma LBG Financial Consulting AG esindaja. Märtsis sai Taani suurima maaklerifirma Midase ametlikuks esindajaks AS EB Finants.

LBG Financial Consulting AG esindaja Arvo Võrk ütles, et tema klientideks on firmad ja eraisikud. EB Finantsi tegevjuhi Rein Püi sõnul on palju ettevõtteid, kes kaotavad tehingutes valuutade kursiriskide tõttu. «Forekstehing annab võimaluse valuutakurssi fikseerida,» rääkis Püi. «Eksportijatel ja importijatel on tagatise olemasolul võimalik meie kaudu sooritada tagatisrahast kümneid kordi suuremaid tehinguid.»

Püi avaldas veendumust, et loodetavasti suudavad nad valuutavahetus- ehk forekstehinguid pakkuda pankadest odavamalt, sest kasutatakse Taani spetsialiste.

«Forekstehinguid sooritavate firmade usaldusväärsust on raske hinnata,» kommenteeris Hansapanga valuutaturgude osakonna juhataja Art Lestberg. «Pankadele omistatakse rahvusvahelisi reitinguid, mida kiivalt jälgitakse.»

Lestbergi sõnul on valuutavahetusturule pürgivad firmad mõeldud eelkõige spekulatiivsema iseloomuga investoritele.

Tallinna Panga valuutadiiler Jaak Raivo oli veendunud, et pank annab forekstehingutel paremaid tingimusi. «Maakleri juures saab aga oma valuutaga tähelepandamatumalt mängida,» lisas Raivo ja nentis, et nõudlus valuutavahetustehingute järele on praegu suhteliselt väike.

Hetkel kuum