Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äriilma röntgen

  Eesti ühiskond on veel väga suletud. Sellisele järeldusele jõudsime bör-siettevõtete eraisikust aktsionäride edetabelit koostades. Nimekiri, mis on trükitud ära tänases Äripäevas, ei pretendeeri viimase instantsi tõele, sest paljud börsiettevõtete aktsiaomanikud peituvad maksuvabade firmade taha. Ka selles loetelus olevate ettevõtjate käes võib olla rohkem aktsiaid, kui nad on osa oma investeeringutest teinud off-shor'ide varjus.
  Maksuvabade firmade figureerimine börsiettevõtete omanike ringis näitabki seda, et ühiskond ja äriilm on suletud.
  Investorite varjamine võib olla tingitud sisetehingutest või maksude varjamisest. Off-shor'ide kasutamine on parameeter, mis peegeldab äriilma eetilisust.
  Kuigi täna avaldatav edetabel ei anna täit pilti Eesti rikkamatest inimestest, on tegemist heas mõttes Eesti ärieliidiga, kellel pole põhjust oma edu varjata.
  Samas võib seda järjestust pidada ebaõiglaseks, sest enamik Eestis tegutsevatest firmadest ei ole avalikud ja peale aktsiate on teisi investeerimise ja rikastumise võimalusi, näiteks kinnisvara.
  Edetabeli etteotsa võib lisada meediaärimehe Hans H. Luige, kes poolte Meediakorpi aktsiate müügist teenis 100--200 miljonit krooni. Ärimehi, kelle üheksa-kümme aastat tagasi käivitatud äriprojekti väärtus ulatub täna sadadesse miljonitesse kroonidesse, on Eestis rohkem kui üks.
  Osa lugejaid suhtub sellistesse pingeridadesse negatiivselt, eriti just need, kes ise sinna kuuluvad või peaksid kuuluma. Eesti ei ole aga maailmas mingi erand ja on paratamatu, et koos rikkusega kaasneb avalikkuse tähelepanu ning satutakse ajakirjanduse huviorbiiti.
  See, kellele mõni ettevõte kuulub, ei ole ainult firma omanike asi. Igal ettevõttel on äripartnerid, kliendid, töövõtjad. Nemad peavad teadma, kes on firma omanikud, ja sellepärast suhtumegi omanike varjamisse taunivalt.
  Toimetus oli üllatunud, kui me pärast Ühispanga aktsionäride nimekirja avaldamist möödunud aasta alguses teenisime ära mitmete kolleegide pahameele. Kui isegi ajakirjanikud mõistavad hukka börsil noteeritud ettevõtte omanike avalikustamise, mida siis teistelt nõuda.
  Olime siis ja oleme ka nüüd veendunud, et mida avatum ja läbipaistvam on ühiskond, seda parem. Eriti oluline on see Eesti-sugusele väikesele ja korporatiivsele riigile. Sellepärast oleme propageerinud kõigi inimeste aastatulu avalikustamist.
  Peamine vastuväide ühiskonna avatumaks muutmisele on olnud kuritegevus. Äripäeva arvates on tegemist nõrga argumendiga. Probleeme ei tekita mitte aktsionäride avalikustamine, vaid hoopis salastamine.
  Need ärimehed või poliitikud, kes enda omanduses olevaid aktsiaid maksuvabade firmade või variisikute abil varjavad, on kurjategijatele palju kergem saak kui tänases numbris ilmunud nimekirja kuuluvad investorid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
USA aktsiaturg: Nasdaq keeras kaotuse võiduks
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Lennud täituvad aina rohkem, kvaliteet paraneb sügisel
Juunis suurenes Tallinna lennujaama läbivate liinide täituvus pea 80 protsendini, ent teenuse kvaliteedi paranemist ei ole oodata enne madalhooaega.
Juunis suurenes Tallinna lennujaama läbivate liinide täituvus pea 80 protsendini, ent teenuse kvaliteedi paranemist ei ole oodata enne madalhooaega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.