• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ida-Euroopa esimesed ja viimased

  Kesk-Euroopa riigid, mis alustasid reforme teistest varem, võivad nüüd oma jõupingutuste tulemusi nautida, kirjutab Wiener Institut für Wirtschaftsvergleiche (WIIW) oma uurimuses. Nende hulgas on esikohal Poola ja Ungari, millele järgnevad Sloveenia ja T?ehhi. Majanduskasvu tõukavad tagant ekspordi kasv ja rohked välisinvesteeringud. Poola majandus saavutas 1989. a taseme juba 1996. a.
  Balkani riikide Bulgaaria, Rumeenia ja Horvaatia SKT jääb tänavu 1989. a tasemest veel 20--30% madalamaks. SRÜ riikidest on Venemaa ja Ukraina SKT reformide algusaastast 40--50% maas, kusjuures majandusväljavaateid tumestavad nii strukturaalsete reformide aeglus, järjekindluseta majanduspoliitika kui ka poliitilised pinged.
  Bulgaariale ennustab Viini majandusinstituut järkjärgulist toibumist, Rumeeniale aga majanduslangust. Venemaa ja Ukraina areng sõltub sellest, kuidas suudetakse finantseerida eelarve puudujääki ning kiirendada strukturaalseid ümberkorraldusi.
  Slovakkias ja Horvaatias jätkub kiire majanduskasv ka eeloleval aastal, kuid strukturaalsed muudatused on aeglustunud, pangalaenu saamine raskendatud ja valuuta liiga kallis. Slovakkiale ennustab instituut opositsiooni võitu sügisestel parlamendivalimistel, majanduse säästupaketi kinnitamist ja valuuta 10--15% devalveerimist.
  Kogu piirkonnale ennustab instituut inflatsiooni alanemist, mis jääb siiski kõrgemaks kui Euroopa Liidu riikides. Tööpuudust suudab majanduse kasvutempo alandada vaid piiratud ulatuses. TS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.