25. august 1998 kell 22:00

Eesti pankadel vähe rublavõlakirju

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmanni sõnul on see summa äärmiselt väike. «Pangad on oma tegevust Vene turul juba mõnda aega kokku tõmmanud,» lisas ta. «Osaliselt tänu Eesti Panga riskantsete aktivate kohta käivatele nõuetele.»

Kõige rohkem -- 15 miljoni krooni eest -- omab Eesti pankadest Vene riiklikke võlakirju Forekspank. Forekspanga juhatuse liikme Raivo Eriku sõnul müüs Forekspank enamiku GKOdest juba varem.

Hansapank ei avalda panga valduses olevate Vene võlakirjade mahtu, lubades avalikkust informeerida läbi börsi GKOde saatuse selgudes. «Me teame väga hästi, kui palju raha meil seal nii grupi tasandil kui allüksuste lõikes sees on,» ütles Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke. Hansapanga juuli lõpu bilansis on erinevate valitsuste võlakirju 825 miljoni krooni eest.

Hansapank-Latvijal on Vene võlakirjadesse inves-teeritud 44,9 miljonit krooni, mis moodustab 2% panga varast. Andrus Kuusmanni sõnul on taoline numbriline kokkusattumine juhus ja Hansapank-Latvijale kuuluvaid GKOsid ei ole arvestatud Eesti pankade vastavasse koondnäitajasse.

Krediidipangale kuulub Vene riiklikke võlakirju ligi 2 miljoni krooni eest ehk 0,2% panga varast.

Ühispank omab praegu üksnes 30 000 krooni eest Vene valitsuse võlakirju, ütles Ühispanga rahaturgude juht Andres Ojamaa. Ojamaa sõnul on tegemist klientide väärtpaberitega, mis on panga kontodel. Ühispangal puudusid Vene võlakirjad ka 31. juulil, lisas ta.

ERA Pangal ja EVEA Pangal pankade juhtide väitel Vene võlakirju ei ole.

Vene valitsus kuulutas riiklike võlakirjadega kauplemisele moratooriumi möödunud nädala esmaspäeval koos rubla kursi langusega.

Hetkel kuum