Maailm poolel teel finantskrahhi

17. september 1998, 00:00

Globaalse finantskrahhi tõenäosus on kasvanud augusti 30 protsendilt 40 protsendile, konstateerib Merrill Lynchi analüütik Michael Harnett. Pank pakub välja mitu arengustsenaariumi. Kõige mustema variandi kohaselt satuvad Jaapani pangad sedavõrd suurtesse raskustesse, et on sunnitud järsult kärpima kapitalieksporti lääneriikidesse. Samal ajal ei jää Hiinal ja Brasiilial muud üle kui oma valuutat devalveerida, mis kruvib üles nende riikide intressid. Selline areng tekitaks majandusdepressiooni Jaapanis ja arenevatel turgudel, mis omakorda viiks seisakusse arenenud tööstusriigid.

Kui see arengustsenaarium peaks käivituma, tuleb arenenud riikide keskpankadel alandada oma baasintresse. Aga sellega võidakse liigselt viivitada, sest püütakse vältida firmade kasumi langust. Selle tagajärjeks on aktsiakursside järsk kukkumine ja pikaajaliste intresside tõus. Kõrgemad intressid ja tulude vähenemine oleks väga kehv kombinatsioon lääne aktsionäridele, ütleb Merrill Lynch. Sellisel juhul on aktsiate asemel soovitav osta riigiobligatsioone.

Suure seitsmiku (G7) kohtumisel Londonis vastuvõetud ühisavalduses öeldakse: maailma finantskriis on võtnud juba sellise ulatuse, et arenenud riigid on otsustanud majanduskasvu ergutamist eelistada inflatsiooni ohjeldamisele. Vajaduse korral on nad valmis oma majandust stimuleerima, mis tähendaks intresside alandamist, eeskätt Ühendriikides.

Briti rahandusminister George Brown tutvustas eile Tokios G7 riikide abinõusid, mille eesmärk on lahendada globaalne finantskriis ja Jaapani majandusprobleemid. DI-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing