10. detsember 1998 kell 22:00

Tiit Vähi sekkub elektriärisse

ASi Silmet Grupp osanik ja nõukogu esimees Tiit Vähi ütles eile, et ei kommenteeri Silmet Grupi äriplaane. Ta märkis, et Silmet Grupp on elektritootmist niipalju suurendanud, et katab täielikult ettevõtte enda elektrivajadused ja jääb veidi ülegi. «Kahtlemata kavatseme elektritootmist veelgi suurendada,» teatas Vähi.

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet ütles, et aasta tagasi olid jutuks Narva elektrivõrgu ja Silmeti koostöövõimalused.

Silmet Grupile kuulub Sillamäel soojuselektrijaam ja ettevõte on huvitatud seni vaid Silmetile ja Sillamäe linnale elektrit tootnud jõujaama tegevuse laienda-

misest. Narva elektrivõrk tahab saada võimalust osta elektrit Eesti Energiale kuuluvate Balti ja Eesti elektrijaama kõrval ka muist allikaist.

Novembris 49% ASi Narva Elektrivõrk aktsiatest ostnud Startekor Investeeringute OÜ juht Rein Koov kinnitas, et Narva elektrivõrgul on teatav huvi Silmeti soojus-

elektrijaama vastu. «Kas sellesse jõujaama tasub investeerida, hakkame alles uurima,» sõnas ta.

Äripäevale on mitmest allikast kinnitatud, et Tiit Vähi on seotud Narva elektrivõrgu erastanud Startekor Investeeringute osaniku Sthenos Grupiga. Vähi väitis eile, et ükski temaga seotud firma ega ta ise ei ole Narva elektrivõrguga seotud ja tal pole mingeid majanduslikke huvisid selles ettevõttes.

Väino Sarnet kinnitas samuti, et ei tea Tiit Vähi elektrivõrgu erastajate hulka kuulumisest midagi. «Ma kuulen sellest esimest korda,» tunnistas ta.

Silmet Grupi juhatuse liige, endine erastamisagentuuri erastamisüksuse juht Avo Annus ütles, et omanike tasandil ei ole Silmet Grupil ega Narva elektrivõrgu osanikul Sthenos Grupil mingit seost. Ainus kokkupuude on Annuse sõnul, et Sthenos Grupi juht Rein Koov töötas mullu Silmeti muldmetallide tehase erastanud firmas Ephag. «Konkreetseid majandushuve Silmeti omanikel Sthenoses ei ole,» kinnitas Annus.

Rein Koov kinnitas, et töötas mõne kuu Silmetis, kuid Vähi pole tema sõnul Sthenos Grupiga seotud.

Küsimusele, kas Silmeti omanikud, kellele kuulub soojuselektrijaam, võivad huvituda ka naabruses asuvast elektrivõrgust, vastas Väino Sarnet, et see on mõeldav. «See annaks palju kindlama võimaluse oma elektrijaamas toodetud elektrienergiat müüa,» lausus ta.

Avo Annus ütles, et plaane on olnud, sh ka see, et Silmet Grupp võiks saada Narva elektrivõrgu aktsionäriks, kuid ühelgi neist variantidest pole seni pidama jäädud.

Startekor Investeeringute OÜ sõlmis ASi Narva Elektrivõrk vähemusaktsiate erastamislepingu tänavu 9. novembril. Startekor Investeeringute kahe kolmandiku aktsiate omanik on Ameerika energeetikakontserni Cinergy Corp arendusfirma Cinergy Global Power. Uus omanik kavatseb viie aasta jooksul ettevõttesse investeerida 120 mln krooni. Aktsiate ostuhind oli 58 mln krooni.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum