Toomas Truuverk • 13. jaanuar 1999 kell 22:00

Tallinna börs jäi eile stabiilseks

Maaklerite hinnangul viib Brasiilias puhkenud valuutakriis ka Eesti aktsiaturu lähematel päevadel langusele. Eile õhtuks oli vapustus toonud alla enamiku aktsiabörse Euroopas ja ka NYSE alustas märkimisväärse langusega.

Tallinna börs jäi eile veel siiski suhteliselt stabiilseks, võlgnedes tänu eelkõige oma varasele sulgemisele. ÄP indeks püsis kogu päeva peaaegu muutumatuna, kukkudes veidi kauplemispäeva lõpus, ja sulgus üleeilsega võrreldes 0,4% madalamal, 275,24 punktil.

Kauplemine toimub Tallinna börsil praegu suures osas Hansapanga aktsia ümber. Eilsest börsisüsteemi 9,67 miljoni kroonisest päevakäibest andis Hansapanga aktsia ca 70%. Veidi suuremat kauplemishuvi leidsid veel Ühispanga ja Norma aktsia, mille käibed kerkisid paari suuremahulise tehingu toel vastavalt 863 220 ja 987 100 kroonini. Enimkaubeldud aktsiate hinnamuutused jäid üpris tagasihoidlikuks. Hansapanga aktsia langes 0,93%, 53 kroonile, Norma aktsia kerkis 0,98%, 12,32 kroonile ja Ühispanga aktsia hind jäi muutumatuks.

Kuigi enamik Eesti aktsiaid pääses eile Brasiilia sündmuste mõjust , siis Saksamaal ja Helsingis kaubeldavad aktsiad said seda omal nahal juba tunda. Hansapanga aktsia kukkus Helsingis 50,4 kroonile ja Ühispanga aktsia 20,3 kroonile. Saksamaal püsisid hinnad ca 5% võrra kõrgemal.

Võib arvata, et tugev langus Helsingi börsil kandub täna üle Tallinna börsile. Eeskätt satuvad löögi alla likviidsemad aktsiad. Suure tõenäosusega läheb liidrite eeskujul langusele ka ülejäänud turg.

Eile tegi Tallinna börsil suurima kukkumise Tallinna farmaatsiatehase aktsia, mille hind alanes ühes väikesemahulises tehingus 3,8 kroonile ehk 24%. Suurim tõusja oli samuti lisanimekirjas kaubeldav Leks Kindlustuse aktsia, mille hind tõusis päevaga 10,5%, 10,5 kroonile. Reaalset tõusu hinnatasemetes siiski ei toimunud, tegemist oli taas vaid ostu- ja müügihinna suurest erinevusest tingitud muutusega.

Hetkel kuum