Toomas Truuverk • 26. jaanuar 1999 kell 22:00

Telekomi IPO sattus löögi alla

Tallinna börsil toimuvast pole endiselt suurt midagi rääkida. Esmaspäeval käivitunud Telekomi aktsiate avalik pakkumine on turuosaliste tähelepanu endale tõmmanud ja nii püsib kauplemisaktiivsus börsil allpool igasugust arvestust.

Eilne börisüsteemi päevakäive ulatus registreeritud 76 tehingus 3,44 mln kroonini, mida on ligi 1,9 korda rohkem kui esmaspäeval. Enim kaubeldud oli järjekordselt Hansapanga aktsia, mille eilne 1,45 mln kroonine käive moodustas börsi päevakäibest 42%.

Nagu öeldud, püsib investorite ja maaklerite tähelepanu hetkel siiski Telekomi IPO-l. Eile muutis selle aga normaalsest palju teravamaks 23 riigikogu liikme esitatud otsuse eelnõu, mis arvaks Telekomi strateegiliste ettevõtete nimekirja ja sellega nurjaks esmaspäeval alanud riigiosaluse müügi.

Rahvasaadikute motiivid eelnõu esitamise osas on küllaltki segased. Ei suutnud neid eilse päeva jooksul üldarusaadavalt seletada ka eelnõu initsiaatorid Endel Lippmaa ning Ignar Fjuk. Kui eesmärk oleks tõesti riigi huvide kaitsmine, pidanuks sellise eelnõu vähemalt kuu aega varem esitama. Praegusel kujul on tegemist pigem riigi huvide kahjustamisega.

On üsna üheselt selge, kuidas mõjub rahvasaadikute algatatud protsess Telekomi aktsiate IPO-le. Seni kuni eelnõu riigikogus vaid arutatakse, on sel õnneks vaid psühholoogiline mõju. Arvestades aga ürituse rahvusvahelist tausta ja suurt tähelepanu, mida sellele osutatakse (Financial Times nimetas Eesti Telekomi IPOd baromeetriks, mis näitab investorite huvi arenevate turgude aktsiate vastu Brasiilia finantskriisi valguses), pole raske ette kujutada, millise löögi annab otsuse eelnõu Eesti kui ühe edukama areneva turuga riigi mainele.

Hoop on muidugi suurusjärgu võrra tugevam, kui otsus riigikogus tõepoolest vastu võetakse. Peale maine kannataks sellisel juhul väga tõsiselt ka riigi rahakott, sest IPO tingimuste muutmine tähendab suure tõenäosusega aktsiamüügi nurjumist.

Hetkel kuum