Aili Kukumägi • 3. mai 1999 kell 22:00

Kaubamärgist võib saada toote liigi üldnimetus

Miks ei võiks eestikeelne lause alata väikese tähega, kui lause esimene sõna on väikeste tähtedega registreeritud kaubamärgi nimi, imestab DEVI Comfort Heat Eesti ASi tehniline direktor Vahur Parve. Taani põrandaküttesüsteeme pakkuva firma asjatundja lisab, et näiteks taani keeles kirjutatakse registreeritud kaubamärke deviheat, devimat ja deviflex ka lause alguses väikese tähega.

Kaubamärgi omanike järjekindlad nõudmised on põhjendatud. Kui kaubamärki ei kasutata korrektselt, võib kaduda selle ainuseostatus tootja või tootega ning sellest saada mingi toote või toodete liigi üldnimetus.

Näiteks öeldakse tihti kõigi paljundusmasinate kohta «xerox», kaasaskantavate pleierite kohta «walkman», beebimähkmete kohta «pampers» ja katuseakende kohta «velux».

Patendibüroo Käosaar & Co jurist Mart-Enn Koppel ütleb, et mõnes riigis näeb seadus ette suisa tühistada kaubamärgi omaniku ainuõigus märgile, mis on muutunud nii üldkasutatavaks, et tarbija ei tee enam vahet, kellele see kuulub. Eesti seadused sellist varianti ette ei näe.

Patendiameti õigusbüroo juhataja Viive Kübar peab loomulikuks, et kaubamärgi nimi kirjutatakse nii, nagu see on registreeritud. Mart-Enn Koppel soovitab võimalusel vältida väikese algustähega kaubamärgi nime lause esimese sõnana.

Kaubamärgi nime kirjutamine registreeritud kujul jääbki soovituslikuks, sest mingit karistust eksija vastu ette nähtud ei ole. Mart-Enn Koppel ütleb, et konkurentsiamet ning tarbijakaitseamet sellega ei tegele. Kriminaal- või haldusvastutust ei järgne, sest vastavad sätted käsitlevad vaid kauba- või teenuse tähistamist kaubamärgiga.

Kuid kohtusse võib kaevata, kui kaubamärgi omanik suudab tõendada, et tegemist on tema ainuõigust kahjustava teoga. See aga on tsiviilprotsess ja võib kesta aastaid.

Hetkel kuum