Jeltsin vapustas finantsturgusid

Kauplemine Tallinna börsil avanes eile hommikul ca 2,2% eelmise õhtu sulgemistasemest kõrgemal. Sündmusterohke päeva jooksul turg küll langes pisut, kuid lõpetas päeva siiski selgelt positiivsel pinnal.

ÄP indeks fikseerus börsi sulgemisel 361,18 punktil ehk 1,16% teisipäevasest sulgemistasemest kõrgemal. Börsisüsteemi käive oli keskpärane, ulatudes registreeritud 203 tehingus 17,28 miljoni kroonini.

Hommikune kõrge avamistase vastas ootustele ja põhines peamselt Telekomi aktsia noteeringute tõstmisel, ajendatuna eelmise õhtu jõulisest tõusust Londoni börsil. Turuosalised olid uuel tasemel siiski äärmiselt ettevaatlikud, kartes ilmselt Telekomi aktsia hinna korrigeerumist Londonis. Aktsia jätkas aga tugevalt, püsides saavutatud tasemel ja lisades investoritesse sellega tubli annuse kindlust. Telekomi aktsia hind kerkis Tallinnas eile 6,1 mln kroonise päevakäibe juures 2,56%, 110 kroonile. Londonis püsis aktsia hind sulgemiseelses kauplemises 111 kr tasemel.

Londonist tulevat positiivset signaali segas tugevasti eilehommikune pommuudis Venemaa peaministri Jevgeni Primakovi tagandamise kohta, mis pani hetkeks värisema kogu finantsmaailma, teiste seas ka Eesti aktsiaturu. Jeltsini järjekordne aktsioon eile siiski väljaspool Venemaad tõsiseid ja käegakatsutavaid tagajärgi ei põhjustanud.

Ka Eesti analüütikud ja maaklerid arvavad, et võimsa idanaabri poliitilised mängud meie aktsiaturule olulist mõju ei avalda. Hansapanga maakler Lauri Lind ütles Venemaa sündmusi BNSile kommenteerides, et kohalikud investorid kindlasti Primakovi tagandamise peale aktsiaid müüma ei hakka ja lääne investorite võimalik müügihuvi on spekulatiivne ja lühiajaline.

Lisanimekirjas tegi aktsiakapitali vähendamise tulemusel märkimisväärse liikumise farmaatsiatehase aktsia, kerkides päevaga 142,5%. Arvestades, et vähendamissuhte põhjal oleks aktsia hind pidanud kerkima 3 korda, oli reaalne muutus hoopis -19,7%.

Hetkel kuum