Kadi Heinsalu • 24. mai 1999 kell 22:00

Füüsilisel isikul kohustusi juures

Riigikohus mõistis eelmisel nädalal praegu ESSi Tallinna teenindusdirektorina töötavalt Salumetsalt välja 53 000 krooni tulumaksu koos intressidega, sest kõik Salumetsa kulud ei olnud seotud ettevõtlusega. Füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) Salumets oli 1995. ja 1996. aastal arvanud ettevõtluse tulust maha ettevõtlusega mitteseotud kulusid, mille võrra vähenes tasumisele kuuluv tulumaks 32 000 krooni võrra.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luus ütles, et Salumetsa ettevõtluse olemus, korvpallimeeskonna võistlusteks ettevalmistamine, ei anna alust arvata tulust maha kulutusi hambaravile, prillidele ja prillitoosile, ravimitele, solaariumile, puuviljadele, taastusvahenditele ja vitamiinidele, samuti pesule ja sokkidele. Tõendatud ei olnud ka külaliste vastuvõtu, tütre õpingute, takso kasutamise, remonditarvete, vannitoa sisustuse, gaasiarve, basseini kasutamise kulutused, muusikakeskuse, pleieri ja muu soetamine ettevõtluse tarbeks, lisas ta.

Salumets oli sõlminud iseendaga suuliselt töölepingu ja taotles treeneri päevaraha mahaarvamist maksustatavast tulust, ütles Luus. Kohus pidas seda vääraks, sest FIE ei saa sõlmida iseenda nimel endaga töölepingut.

Riigikohtu otsuse järgi lasub maksumaksjal kohustus tõestada, et maks määrati valesti, selgitas Luus. Maksuamet ei ole tema sõnul kohustatud esitama vaidlustatud ettekirjutuses täpsemat põhjendust kulutuste mitteseotuse kohta ettevõtlusega.

Jaak Salumetsa kohtus esindanud maksunõuniku Enn Roose väitel saab maksuamet riigikohtu lahendiga täieliku ja seadusevastase õiguse hakata FIE-le tulumaksu juurde määrama. Roose sõnul kavatseb maksumaksjate liit riigikohtu otsuse peale avalikult protestida.

Jaak Salumets ei soovinud ise kohtuasja kommenteerida.

Hetkel kuum