• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööinspektorid saadavad ettevõtjad sundõppele

  Trükikoja Lakrito juhataja Tõnu Laidla hakkab töökaitseseaduse ja äriseadustiku nõudmistest kuuldes laginal naerma. «Ma pean vist juhatuse liikme kohalt tagasi astuma,» hüüatab 15 töötajaga firma ainus juhatuse liige lõbusalt.
  «Kas see on mingi nali?» küsib ta seejärel tõsinedes. «Äkki saab seda paberit kusagilt osta, peaks uurima, ma hea meelega hangiks selle.»
  «Seitse aastat tagasi tuli üks veidi vindine tööinspektsiooni mees meie kontorisse ja küsis töö sisekorra eeskirju,» räägib Laidla. Järgmisel päeval tuli inspektor kainelt tagasi ning trükikoda ostis temalt töökaitse eeskirjad 200 krooni eest, naerab Laidla.
  «Tahaks näha Tallinna ärimeest, kes raiskab kolm päeva ametnike mula peale,» sõnab Laidla, kuuldes, et kohustuslikud tööohutuse kursused vältavad kolm päeva. Tööinspektsiooni nõutavate kursuste osavõtutasu on 1000--1400 krooni.
  ASi Harju Ehitus juhatuse esimees Aare Neudorf ütleb, et nende firmas läbis tööohutuse kursused aasta tagasi kaks meest, tema ise ja firma nõukogu esimees Märt Luuk.
  «Vene ajal tehti selliseid kursusi kord aastas, meie endiste EKE töötajatena oleme sellega harjunud,» räägib Neudorf.
  Neudorf arvab, et tööohutuse kursustel on praktiline väärtus olemas. «Praegu kehtivad uute seaduste kõrval ka paljud nõukogudeaegsed seadused, selles mõttes on see kursus kindlasti kasulik,» lausub ta.
  Tööinspektsiooni järelevalve osakonna juhataja Eino Rohtmets ütleb, et rohkem kui poolte äriühingute juhid pole kohustuslikul koolitusel käinud. Inspektsiooni järelevalve osakonna peaspetsialist Arvo Rääk leiab, et koolitusel käia on märksa ökonoomsem kui pidevalt kõrvalehiilimise eest trahve maksta.
  Kui üks ettevõtte tippjuhtkonnast pole tööohutusealast koolitust läbinud, peab ta isiklikult maksma kuni 4100 krooni trahvi. Kui kohus leiab, et seetõttu on juhtunud tööõnnetus, avarii või tekkis töötajal kutsehaigus, on trahv kuni 8200 krooni. Seaduse kohaselt ei tohi tippjuhid haldustrahve oma firma arvel maksta.
  Rääk ütleb, et riigikogus teisel lugemisel olevas töötervishoiu ja -ohutuse seaduse eelnõus on koolitust mitteläbinutele õnnetuse korral ette nähtud ka juriidilise isiku kuni 250 000 krooni suurune rahatrahv.
  Tööohutusealast koolitust tohivad anda vaid haridusministeeriumilt loa saanud firmad. Koolitusloaga OÜ Õpimaja tööohutuse kursuse juhendaja Helle Priksi sõnul on nädala alguses algavale kursusele registreerunud umbes kakskümmend juhti. Kursusi korraldatakse kord kuus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.