• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Biomeedikumis on kallid laborid

  Tartu Ülikool saab endale uusima sisseseadega hoone, kogu projekt läheb maksma ligi 300 miljonit krooni.
  Biomeedikumi poolteist aastat kestnud ehitustöödele kulus ligikaudu 200 miljonit krooni. 70 miljoni krooni eest ostetakse veel seadmeid, mööblit, arvuteid jne. Ehituse tellija, sotsiaalministeeriumi esindaja Madis Mutso hinnangul oli biomeedikumi projekt Eesti tervishoiu arengule nagu üks suur adrenaliinisüst.
  Ehitust finantseerisid Eesti riik ja Maailmapank. Maailmapangalt saadud laenu osakaal oli kogu ehituse maksumusest ligikaudu 70% ehk 140 miljonit krooni. Laenu tagasimaksmine algab 2001. aastal ning lõpeb aastal 2010.
  Nii hoone tellija kui ka ehitaja on omavahelise koostööga rahul. Suur oli ehitusel alltöövõtu korras tegutsenud firmade arv -- kokku oli neid ligikaudu 55.
  Ehitajad on hoone üle andnud biomeedikumi tellinud sotsiaalministeeriumile, kes annab selle omakorda peatselt üle hoone lõplikule omanikule Tartu Ülikoolile.
  Päris valmis biomeedikum siiski veel pole -- jätkuvad tööd lahanguosakonnas, mille projekti on tehtud muudatusi. Lisatööd peaksid lõppema 20. augustiks. Biomeedikumi lahanguosakonnas on mõeldud ka lahkunute omastele -- majas on kabel.
  Parklakohti on Tartu Ülikooli biomeedikumis esialgu sadakond. Septembris valmib täiendav parkla 150 autole ning jalgratta-kõnnitee Ravila ja Lunini tänava nurgale.
  August on biomeedikumis kolimisekuu, õppetöö algab 30. augustil.
  Tehniliselt on tegemist üsna täiusliku hoonega. Ainulaadse teadusasutusena on ühe katuse alla paigutatud seminariruumid, auditooriumid, lahanguruumid ja vivaarium (loomamaja). Selle kõige ühte hoonesse mahutamine nõudis spetsiaalseid tehnilisi lahendusi. Näiteks on vivaariumil autonoomne ventilatsioonisüsteem, laborites ülipuhta vee tootmise seadmed jne.
  Kuna meditsiiniseadmete tehnoloogia areneb väga kiiresti, tuli ehitajal teha muudatusi hangitavate seadmete osas. Sellega seonduvad probleemid õnnestus koos ehitajaga sujuvalt lahendada sellisel viisil, et lepingutähtaega ei ületatud.
  Uues hoones anti prioriteet teadus- ja õppetegevusele. Esialgu planeeriti samasse majja ka dekanaati, kuid rahapuuduse tõttu administratiivpersonali sellesse hoonesse nii palju ei mahtunud, kui alguses planeeriti.
  Ehituslikult polnud biomeedikumi rajamine keeruline objekt. Kuna ehitati arvukalt laboreid, milles on väga palju tehnikat, tuli tavapärasest suuremat tähelepanu pöörata insenerivõrkudele. Ainuüksi viiendal korrusel olevad ventilatsiooniseadmed maksavad 15 miljonit krooni.
  Töid seadmetega jätkub biomeedikumi hoones veel mõneks ajaks. Meie lepingus oli vaid osa kõikidest seadmetest, mis uude majja tulevad. Erihankega muretsetakse veel suur hulk labori-, õppe- ja teadusseadmeid, samuti mööblit.
  Projekt oli koostatud põhjalikult, enamus ehitustöödest kulges graafikukohaselt. Vaid lahanguosakonnas tulid ette suuremad muudatused, seda nii ehituse kui ka seadmete poole pealt. Tellijaga läks koostöö hästi. Ehitusalastel arupidamistel osalesid ka maja lõppkasutajad -- ülikooli esindajad, kuigi ülikool polnud meie lepinguline partner.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.