Tõnis Oja • 5. september 1999 kell 22:00

USAs rekordmadal tööpuudus

Finantsturgudel algasid möödunud nädala lõpul taas jutud USA Föderaalreservi võimalikust intressimäära tõstmisest. Reedel avaldati USA tööhõive- ja palganäitajad, mis viitavad inflatsioonisurve tugevnemisele. Augustis loodi Ühendriikides 124 000 uut töökohta, mille tulemusena tööpuudus kahanes 0,1 protsendi võrra 4,2 protsendini. Nii madal oli Ühendriikide tööpuudus viimati selle aasta alguses ja enne seda 28 aastat tagasi. See annab aluse oletada, et Fed võib 24. augusti seisukohavõttu revideerida ning tõsta järgmisel vabaturukomitee istungil (toimub oktoobri alguses) lühiajaliste laenude baasintressi praeguselt 5,25 protsendilt veel 25 protsendipunkti võrra. Viimasel istungil andis Fed mõista, et lähiajal intressitõusu oodata ei ole.

Reede hommikupoole liikus euro kurss vahemikus 1,068--1,072 dollarit, kuid vahetult pärast tööhõiveandmete avaldamist kukkus Euroopa ühisraha 1,06 USDni. Oodatav intressitõus provotseeris hinnaralli Ühendriikide võlakirja- ja aktsiaturul, tekitades seetõttu nõudluse dollarite järele.

Dollari ralli on ilmselt lühiajaline, sest fundamentaalnäitajate poolest on euro ja jeen momendil dollarist atraktiivsemad. Jeeni liigset tugevnemist takistab keskpankade interventsioonioht.

Hetkel kuum