• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Asycuda aitab tollil riskikaupu leida

  Asycuda tollivormistusprogrammi kasutuselevõtmisega loodab Eesti toll hakata läbi viima korrektset kauba riskianalüüsi ja vältida tollivormistuse järjekordi.
  Alates oktoobri lõpust kasutusele võetaval Asycuda tollivormistusprogrammil on selektiivsusmoodul. Moodul jagab riskianalüüsi alusel kaubad kõrgema ja madalama riskiga kaupadeks ning sätestab, kas dokumente ja kaupa on vaja põhjalikumalt läbi vaadata. Programm arvestab riskiastme määramisel firma tausta, kauba liiki ja päritolumaad, pole välistatud juhuslik valik. Siiani on riskianalüüsi tollis teostatud paberkandjal, nüüd hakkab see toimuma elektroonses andmebaasis. Tolliameti peadirektori asetäitja Rein Velling hindab uue süsteemi juures võimalust hakata juhtima tolliametniku otsuseid ja tegevust. «Siiani võis tolliametnik otsustada, et teda see kaup ei huvita. Nüüd ütleb tarkvara teatud kriteeriumite järgi ette, et see kaup vajab läbivaatamist,» räägib Velling.
  Programmi abil hakatakse reguleerima läbivaatamist vajava kauba hulka, et see vastaks tolli töö jõudlusele. Tolliameti direktori kinnitusel kaob olukord, kus tollis on inimesi vähe ja kaupu ei suudeta läbi vaadata, mistõttu läbivaatamata kaubad hakkavad kuhjuma. Vähendatakse hoopis läbivaatamise mahtu, kus eelkõige vaadatakse läbi kõrgema riskiga kaubad, selgitab Velling.
  Uue süsteemiga hakkab järk-järgult kaduma ka kliendi ja tolli andmevahetus paberi ja faksi teel. Kliendil on võimalik deklaratsiooni andmed lähetada elektrooniliselt tolli serverisse. Esialgu peab saatma siiski ka paberdokumendi, vajadus paberkandja järele kaob digitaalse allkirja seadustamisel.
  Ilmselt toob uus tollivormistusprogramm kaasa mingid kulud.
  Eeldeklaratsioon asendub sisenemisdeklaratsiooniga ja kõik sisenevad deklaratsioonid peavad jõudma tolliterminali. See tähendab, et piirilt kaob kogu tollivormistus ja kandub üle tolliterminali, kus toll saab paremini teostada kaupade kontrolli. Samas on see lisakulu meie klientidele, sest tolliterminal võtab oma tasud. Kauba omanikule suurenevad ka transpordikulud, sest lisanduvad laadimiskulud tolliterminalis ja hiljem tuleb see kaup ju terminalist laiali vedada.
  Info uue programmi muudatustest pole olnud piisav. Tolli korraldatud infopäevadel räägivad spetsialistid, kes on uue süsteemi välja töötanud. Suheldes aga tolliinspektoritega, kes selle programmiga peavad töötama hakkama, siis nendel on infot minimaalselt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Advokaat: ettevõtjad arvavad, et keegi väga ootab nende kaebusi
Suurem osa ettevõtjatest ei puutu igapäevaselt kokku kriminaalmenetlustega, mistõttu on neil kogu protsessi kohta mitmeid eel- ning eksiarvamusi. Adovokaadibüroo Triniti vandeadvokaadi Risto Käbi sõnul viitavad vahel liigsete detailidega sisustatud kuriteoteated ettevõtjate arvamusele, et keegi väga ootab nende kaebusi. Nii see Käbi sõnul tegelikult ei ole.
Suurem osa ettevõtjatest ei puutu igapäevaselt kokku kriminaalmenetlustega, mistõttu on neil kogu protsessi kohta mitmeid eel- ning eksiarvamusi. Adovokaadibüroo Triniti vandeadvokaadi Risto Käbi sõnul viitavad vahel liigsete detailidega sisustatud kuriteoteated ettevõtjate arvamusele, et keegi väga ootab nende kaebusi. Nii see Käbi sõnul tegelikult ei ole.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.