Toomas Truuverk • 13. september 1999 kell 22:00

Börs vaevleb huvipuuduses

Kauplemisaktiivsus Tallinna börsil on muutunud taas olematuks. Investorite huvipuudus jätab turu loiuks ja sündmustevaeseks, mis omakorda peletab potentsiaalsed kauplejad börsist eemale.

Nädala esimese kauplemispäeva kokkuvõtteks registreeriti börsil 93 tehingut kogumahus 6,06 miljonit krooni. Loiule kauplemisele iseloomulikult liikusid enamuse aktsiate hinnad eile vaikselt allapoole.

ÄP indeks lõpetas päeva Tallinna börsi raskekaallase Telekomi aktsia toel siiski 0,25 protsendiga plussis, 324,18 punktil.

Telekomi aktsiat tiivustas eile valuutaturg, kus USA dollar läbis euro (seega ka Eesti krooni) suhtes järsu 2,06protsendise tõusu. Kuna Telekomi aktsia on Londoni börsil dollarites noteeritud, kergitas dollari kallinemine Telekomi aktsia hinda Londonis ümberarvutatult Eesti kroonidesse samuti 2,06%.

Valuuta liikumisi arvestamata oli Telekomi GDRi hind Londonis kella 17.30 paiku Eesti aja järgi reedeõhtuse sulgemistasemega võrreldes 0,8% langenud, liikudes 18,1 USD tasemel ehk 91,5 kroonil.

Plusspoolel lõpetasid eile veel vaid Saku õlletehase ja Rakvere lihakombinaadi aktsia. Mõlemad paistsid silma ka suhteliselt tugeva käibega, vastavalt 753 555 krooni ja 319 605 krooni. Huvi Saku aktsia vastu võis mõnevõrra tõsta eile hommikul Ühispanga avaldatud raport ettevõtte kohta, milles anti aktsiale nii lühiajalises kui pikaajalises perspektiivis ostusoovitus.

Rakvere LK puhul keegi püsivale huvile seletust endiselt anda ei oska. Spekuleeritakse küll HK Roakatalo võimaliku aktsiaostuga, kuid seni keegi seda kinnitanud pole.

Praegust loidu ja kindla liikumissuunata kauplemist võivad veidi elavdada homme keskpäeval selguvad pankade augustikuu tulemused. Midagi väga põrutavat oodata ilmselt taas ei ole -- Hansapanga kasum tuleb ca 40 miljonit ja Ühispangal ca 10 mln krooni.

Hetkel kuum