Peep Sooman • 14. september 1999 kell 22:00

Investeerimispank LHV hakkab müüma renditulusid

Veel sellel nädalal alustab panga partner Tarmo Jüristo läbirääkimisi atraktiivsemate büroohoonete omanikega, et rendilepingute standardiseerimise järel müüa investoritele tulevikus laekuvaid renditulusid.

Jüristo sõnul on Tallinnas selliseid objekte, mille puhul oleks renditulude müük võimalik. Renditulude ostmine pole seotud rentnikuga, vaid majaga, mis investorile panditaks, rääkis Jüristo.

Majaomanik saaks tänu tehingule mitme aasta renditulu kohe kätte, investor teenib tänu asjaolule, et tulevikus saadavate renditulude eest maksab ta majaomanikule teatud protsendi võrra vähem, kui aastate jooksu laekub, selgitas Jüristo. Tähtis on, et objekt oleks hea asukohaga ning kvaliteetsete rentnikega, sõnas ta.

Jüristo ütlusel on võimalik projekti ellu viia ka väga paljude klientide olemasolul, kui nende tegevus allub suure arvu tõttu statistikale. Investeerimispank ei aja kohe tulu taga, vaid põhiline eesmärk on kontseptsioon käima saada, lausus ta.

Tehingut vahendav pank võib võtta vahendustasu ka osalustena.

Vähem kui aasta tagasi Pärnu maanteel valminud büroohoone omanikfirma Estconde Investi projektijuht Peeter Soovik ütles, et nad oleks väga meelitatud, kui neile pakutaks võimalust renditulusid müüa.

«Kui omand jääks meile, siis miks mitte, kõik sõltuks tingimustest,» lausus Soovik. Investorilt saadav vaba raha oleks ju edasiminek, leidis ta.

Jüristo hinnangul ei peaks investoreid otsima tingimata välismaalt, kuna näiteks ka Eesti kindlustusfirmadel on pikaajalisi ressursse, mida soovitakse paigutada.

Varakindlustusseltsi Eesti Kindlustus juhatuse esimees Mart Mägi ütles, et kindlustusselts ei tohi seaduse järgi reservide kattevara kinnisvarasse investeerida, kuid omakapitali arvel oleks võimalik atraktiivse projekti puhul rendituludesse investeerida.

«Renditulude ostmise aastatulusus võiks suurema riski ning väiksema likviidsuse tõttu olla suurem kui näiteks indeksifondidel,» leidis Mägi. Tema sõnul oleks 10--13protsendiline aastatulu piisavalt atraktiivne, et mõelda investeeringu peale.

Kinnisvarafirma Arco Vara juhatuse esimees Ivar Siimar ütles, et Arco Varal tekiks kindlasti kliente, kes oleks renditulude müügist huvitatud.

«Sellisest projektist on ennegi räägitud, kuid neid pole seni veel ellu viidud,» lausus Siimar. «Kui ni?? on tühi, siis on asjal mõtet. Rendilepingud tuleks viia muidugi vastuvõetavasse olukorda,» sõnas Siimar.

«Täna pole vahet, kus raha toodab. Oleneb vaid, kui suur on tootlus,» ütles ta.

Hetkel kuum