Tõnis Oja • 15. september 1999 kell 22:00

USAs inflatsioon siiski kontrolli all

Dollar nõrgenes eile jeeni suhtes veel 2 protsenti, 103,50 jeenini, mis on Ühendriikide madalaim kurss alates 1996. aasta 2. jaanuarist. Juuni algusest on dollar nõrgenenud jeeni suhtes juba 16 protsenti. Näib, et Jaapani keskpank on vähemalt mõneks ajaks oma valuuta kursi mõjutamisest loobunud. Seda kasutasid ära investorid, soetades agressiivselt jeenipositsioone eesmärgiga osta saareriigi ettevõtete aktsiaid.

Euro jäi dollari nõrgenemisel jeeni suhtes kõrvaltvaatajaks ning erilisi liikumisi selle valuutapaari suhtes ei toimunud. Oodati Ameerika Ühendriikide tarbijahinnaindeksi avaldamist ning Wall Streeti reageerimist sellele.

Jaehinnad kasvasid augustis mõõdukalt -- 0,3%. Kui jätta arvestusest välja kütuse ja toiduainete hinnad, oli hinnatõus 0,1%, mis on veidi madalam, kui analüütikute prognoositud 0,2 protsenti. Kardetust madalam tarbijahinnaindeks näitab, et inflatsioon Ühendriikides on kontrolli all ning veel mõned päevad tagasi peaaegu kindel tundunud keskpanga intresside tõstmine muutub vähemtõenäoliseks. Aktsiate hinnad liikusid eile esimese kauplemistunniga New Yorgi börsil kiiresti üles. Samas suunas hakkas õhtul liikuma ka dollar.

Hetkel kuum