Toomas Truuverk • 29. september 1999 kell 22:00

Eilne tõus ei murra langustrendi

Börsil toimus eile pärast viimasel nädalal toimunud 7,6protsendist aktsiahindade kukkumist tuntav korrektsioon. Analüütikute ühise arvamuse kohaselt ei maksa sellest siiski veel loota langustrendi pöördumist.

Eile hommikul liikusid aktsiate hinnad pärast hetkelist nõrkust keskpäevaks keskmiselt kahe protsendiga plussi. Osa likviidsemate aktsiate, nagu Ühispank ja Optiva Pank, hinnad olid selleks hetkeks 8--10% eelmise päeva sulgemistasemest kõrgemal. Börsi sulgemisel fikseerus ÄP indeks teisipäevasest sulgemistasemest 1,39% kõrgemal ehk 287,21 punktil.

Elevust ei olnud tunda mitte ainult põhinimekirja aktsiate puhul, vaid ka mitmed lisanimekirja aktsiad liikusid tavapärasest palju elavamas kauplemises mitme protsendi võrra ülespoole. Edukaimate edetabelit juhtisid Kalev ja Estiko vastavalt 19%se ja 15,1%se tõusuga.

Eilseid liikumisi turul kommenteerides ütles Cresco Väärtpaberite maakler Tõnu Vanajuur BNSile, et turul oli lühiajaline raha, mis püüdis kukkumise põhja tabada.

Taolised korrektsioonid pärast järsku kukkumist on tuntud turuosaliste slängis ka kui «surnud kassi põrked», viidates asjaolule, et lootusetul turul tekkinud tõus jääb üürikeseks.

Eile mitmeid välismaiste investeerimisfirmade analüütikuid ja maaklereid küsitlenud Äripäev sai vastuseks, et välisinvestorid on Eesti turult plaanitud summad minema viinud ja massilist lahkumist enam ei kavanda. Samas tõdeti, et enne aastavahetust igaks juhuks investeerima ka ei rutata. See suhtumine määrabki turu trendi aasta lõpuni -- vaikne ja südmustevaene aeg kestab.

Hetkel kuum