Silva Männik • 5. oktoober 1999 kell 22:00

AB Grupp võttis seltsidelt raha

Kindlustusinspektsiooni direktor Ellen Ridaste ütles, et pärast ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse müügitegevuse viimist AB Kindlustuse Grupi alla selle aasta alguses hakkasid grupi võlad seltside ees oluliselt kasvama. «Eks nad oska ise hinnata, kes sellest sammust kasu sai või miks seda tehti,» lausus ta. Ridaste ei soovinud öelda täpset summat, kui palju AB Kindlustuse Grupp seltsidele võlgu on, sest auditeerimata bilansis olevad andmed võivad osaliselt veel muutuda.

Ridaste rääkis, et kindlustusinspektsioonil puudub AB Kindlustuse Grupi rahavoogudest ülevaade, sest see ettevõte ei kuulu inspektsiooni järelevalve alla. Vastupidiselt Eesti Kindlustusele, kes kooskõlastas valdusfirmaga tehtud lepingud kindlustusinspektsiooniga, ei jaganud AB Grupp kindlustusinspektsioonile mingit infot.

Ka suvel AB Kindlustuse Grupi seltside aktsiate ostmisest huvitunud Ameerika investeerimisfirma Pacific Overseas Groupi esindaja Henton Figueroa tunnistas, et seltside peamine probleem on olnud nende juhtimine ja investeeringud. Investorite järelduste kohaselt on firmade omakapital tugevalt negatiivne ning nad ei näinud võimalust kindlustusportfelli tehniliste reservide katteks nii suures ulatuses, et need vastaksid seadusele, rääkis Figueroa.

AB Elukindlustuse juhatuse esimees Mati Vihul ei nõustunud, et AB Kindlustuse Grupp seltsidele väga palju võlgu on. Täpseid võlasummasid ta avalikustada ei soovinud. Vihul ütles, et 13. oktoobril on seltside aktsionäride erakorraline koosolek, et arutada ettevõtte sundlõpetamise tingimusi.

Hetkel kuum