Reuters/Scanpix • 15. detsember 1999
Jaga lugu:

Sunnitöö eest valuraha

Poole summast maksavad sunnitöölisi kasutanud firmad, poole Saksa valitsus. Otsus puudutab 800 000--2,3 miljonit inimest peamiselt Ida-Euroopas, kelle keskmine vanus on 80 aastat.

Saksa kantsleri Gerhard Schröderi sõnul allkirjastatakse lõplik kokkulepe homme Berliinis ning väljamaksed loodavast kompensatsioonifondist peaksid algama kuue kuu pärast.

Sellega sulgeb Saksamaa pärast ligi aasta USA juudiorganisatsioonide ja Ida-Euroopa valitsustega kestnud keerulisi läbirääkimisi 55 aastat hiljem Teise maailmasõja ühe valulisema peatüki. USA omalt poolt tagab Saksa firmadele kaitse uute süüdistuste vastu nende natsi-mineviku eest.

Kokkuleppega on seotud mitu Saksamaa tuntumat firmat nagu autotootjad BMW, DaimlerChrysler ja Volkswagen, suurpangad Deutsche Bank ja Dresdner Bank, farmaatsiafirma Hoechst, elektroonikafirma Siemens jt, kokku ca 65 firmat. Peale selle veel USA firmad, millel olid natsi-Saksamaal tütarettevõtted -- tuntumad neist on Fordi tehas Kölnis ja General Motorsi Opeli tehased.

Autor: REUTERS

Jaga lugu:
Hetkel kuum