ÄP fototoimetus • 21. detsember 1999 kell 22:00

Suurinvestorid optimistlikud

Niisugusele järeldusele jõuab investeerimispank Merril Lynch oma aasta lõpus korraldatud küsitluses, millele vastas 243 suurt investeerimisfondi, kelle käsutuses on raha kokku 8336 miljardit dollarit ehk 129 460 miljardit Eesti krooni.

Fondide esindajate optimism on kasvanud ja kolm neljandikku neist usub, et järgmine aasta on tugeva majanduskasvu aasta. Ja ehkki inflatsioon jääb fondide arvates mõõdukaks, usuvad pooled, et nii USA kui ka Euroopa keskpank tõstavad 2000. aastal vähemalt kaks korda intresse.

Veidi kiirenev inflatsioon ja kõrgemad intressid sunnivad fonde muutma oma investeerimistaktikat. See tähendab, et väheneb nende huvi Ameerika ja Euroopa obligatsioonide vastu ja hakatakse enam ostma aktsiaid. Kuid need ei ole mitte tsüklilised aktsiad, mida tavaliselt majanduskasvu ajal ostetakse, vaid hoopis kasvuaktsiaid.

Merrill Lynch seletab seda uue ajastuga maailmamajanduses. See tähendab muu hulgas, et inflatsioon ei ohusta pikaajalist positiivset arengut. Niisuguse uue ajastu kättejõudmises on veendunud 71 protsenti Euroopa vastanud fondidest. Kagu-Aasias nii optimistlikud ei oldud ning 55 protsenti vastanutest usub endiselt, et jätkub vana areng, mille kohaselt parem konjunktuur toob paratamatult kaasa inflatsiooni kasvu, kui keskpangad intresse ei tõsta.

Maailma aktsiaturgudest peetakse tuleval aastal kõige atraktiivsemaks Euroopat, 243 fondist teatas 70, et neil on kavas oma aktsiaoste seal suurendada.

Ja endiselt on kõige köitvamad aktsiad seotud elektroonika, telekommunikatsiooni ja infotehnoloogia valdkonnaga.

Fondid on huvitatud samuti Jaapani ja teiste Aasia riikide firmade aktsiatest, kuid mitte USA ja Briti aktsiatest. Fondide lemmikvaluutaks on jätkuvalt euro.

Autor: ÄP

Hetkel kuum