Ülo Toomsalu • 9. mai 2000 kell 6:01

Alkoholi aktsiisilaod teevad väiketootjate elu kibedaks

Uus alkoholiaktsiisiseadus näeb ette alkoholi aktsiisiladude süsteemi loomist ja suurtootjate hinnangul võib seadusemuudatus väiksemad viinavabrikud turult välja tõrjuda, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Uue seaduse nõudmised aktsiisiladudele on tõenäoliselt üsna karmid, seega jääb vähemaks põlve otsas viina tootvaid ettevõtteid,' ütles Liviko Kaubanduse müügidirektor Janek Kalvi.

'Muidugi on meeldiv, et aktsiisimaksu peab uue seaduse järgi tasuma alles siis, kui kaup tarbijani jõuab, aga samas on seaduse juures mitu ebaselget punkti,' ütles veinivabriku Valtu Vein tegevdirektor Tõnu Teder.

'Praegu ei ole veel täpselt teada, mismoodi aktsiisiladudes toodetud alkoholi üle arvet tuleb pidada,' selgitas Teder. 'Kui näiteks iga veinitünni külge tuleb eraldi mõõdik panna, muutub asi juba täitsa jaburaks.'

Aktsiisiladude süsteem hakkab toimima nii, et alkoholi võib edaspidi toota ja hoida ainult aktsiisilaos. Jookide liikumisel ühest aktsiisilaost teise, näiteks alkoholitootja laost müügifirma lattu, ei tule aktsiisi kohe maksta. Aktsiisi tuleb uue seaduse järgi maksta alles siis, kui kaup jõuab tarbijani, näiteks poodi. Aktsiisiladu on seega iga viinavabriku või hulgimüügifirma juures.

Uue seadusega ei ole plaanis aktsiisimäärasid muuta, seega pole ka alkoholi hinnatõusu ette näha.

'Uue seadusega vabaneb alkoholitootjatel oluliselt käibevahendeid,' märkis Kalvi. 'Praeguse seaduse järgi lähevad aktsiisimaksu alla ka praak ja mitmesugused tööstuslikud kaod, uue seaduse järgi enam mitte.'

Hetkel kuum