Toomas Truuverk • 1. august 2000 kell 22:00

USA aktsiaturud püsivad ebakindlad

Reedesest suurest langusest toibunud USA aktsiaturud alustasid uut kauplemisnädalat mikroprotsessoritootjate ja telekomiaktsiate vedamisel tubli tõusuga.

Esmaspäeval kerkis tehnoloogiasektorit esindav Nasdaq 2,84, 3767,99 punktile ja tööstuskeskmine Dow 0,1, 10 521,98 punktile.

Analüütikud erilist optimismi esmaspäevase põhjal siiski veel ei ilmutanud ja avaldasid kartust, et arvestades eelmise nädala kasumihoiatusi, võis tegemist olla vaid ?surnud kassi põrkega? ehk hindade kerge korrektsiooniga ülespoole pärast suurt kukkumist.

Sel nädalal on oodata ka mitmeid põnevaid makroteateid, mis võivad turu vastavalt sisule viie nii tõusule kui ka langusele. Eile avaldati tootmisaktiivsuse indeks ja ehituskulutuste ülevaade.

Tüüpiliselt viimastele teadetele oskasid USA analüütikud siingi välja lugeda nii- ja naapidist informatsiooni. Üldiselt andsid mõlemad näitajad siiski märku pigem jahtumisest ? tootmisaktiivsuse indeksi kasv oli tagasihoidlik ja ehituskulutused vähenesid aastatagusega võrreldes 1,7, kusjuures oodati 0,2-list kasvu.

Kõik see viis Nasdaqi indeksi eile avamisjärgselt ligi protsendiga miinusesse, Dow jätkas siiski kerges 0,44-lises plussis.

Stockholmi börs andis õhtul pärast USA turgude suhteliselt nõrka algust järgi ja lõpetas 0,78ga miinuses. Kaks suurt tehnoloogiatootjast rivaali Nokia ja Ericsson langesid pisut. Põhjusena nägid analüütikud Financial Timesi artiklit, milles ilmutati kahtlust Nokia tuleviku osas. Helsingi börsi üldindeks kaotas päevaga väärtusest 0,8 ja lõpetas 13 822,64 punktil.

Hetkel kuum