Ülo Toomsalu • 24. august 2000 kell 6:52

Viljandi maavalitsus kaotas maa-ameti arvates kümme miljonit krooni

Maa-amet süüdistab Viljandi maavalitsuse ametnikke metsamaade erastamisel variisikute mahitamises ja hindab riigile tekitatud kahju kümne miljoni krooni suuruseks, kirjutab Sakala.

Viljandi maavanem Helir-Valdor Seeder eitab variisikute tegevuse soodustamist ning on asunud uurima maa-ameti väidet, et maavalitsuse kaks töötajat on tekitanud riigile miljoneid kroone kahju.

Maa-amet kontrollis tänavu nelja Viljandimaa suurema maaüksuse ostueesõigusega erastamist ja avastas, et kõigil juhtudel on rikutud seadusi. Neljast erastamisotsusest kolm on tehtud 1996. aasta oktoobris ja üks 1999. aasta veebruaris.

Ligi neli aastat tagasi omaniku leidnud maaüksuste dokumente kontrollis maavalitsuse maa-ameti töötaja Eedit Otsla. Viimasel juhul on erastatava maaüksuse toimiku koostamisega tegelnud maavanema abi Einar Laukse, kes sel nädalal valiti Viljandi maavalitsuse maaosakonna uueks juhatajaks.

Maa-ameti peadirektor Kalev Kangur on pärast uurimistööd jõudnud seisukohale, et nii Otsla kui Laukse on rikkunud seadust. 'Selle tulemusena on Viljandi maavanem erastamise korraldajana allkirjastanud korraldusi ja lepinguid, millega on riigile tekitatud rahalist kahju,' seisab Kanguri kirjas Seedrile.

Hetkel kuum