Ülo Toomsalu • 2. oktoober 2000 kell 6:22

Dikajevi vennanaine sobis prokuröriks

Prokuröride atestatsioonikomisjon eesotsas Eesti Vabariigi peaprokuröri Raivo Sepaga valis Tallinna abiprokuröri perspektiivikale kohale T?et?eeni maffia väidetava pealiku Harun Dikajevi venna Ahmedi abikaasa, kirjutab Postimees.

Kuigi prokuratuuri atestatsiooni- ja konkursikomisjon tegi justiitsminister Märt Raskile ettepaneku nimetada Veber abiprokuröriks, pole Rask sellele käskkirjale alla kirjutanud.

'Lõin kõhklema pinnavirvenduse pärast, mis Veberi ümber ootamatult hõljuma hakkas,' rääkis Rask 26. septembril. 'Ajasin siis kõrvad kikki.'

Kaks päeva hiljem teatas Rask prokuröride üldkogul, et on valiku ees, kas nimetada ametisse inimene, kellel võivad olla seosed teatud seltskonnaga, kas sattuda ise avaliku tähelepanu orbiiti või alustada ametisse nimetamata jäetuga sõda halduskohtus. Veberi nime ei võtnud ta kordagi suhu.

Seda ei teinud ka peaprokurör Sepp. Tema rääkis, et viimase konkursi läbis inimene, kellega on probleeme.

'Ta ehk ei vasta prokurörile esitatud nõuetele,' sõnas Sepp üldkogu ees. Sepa väitel on taasiseseisvunud Eestis prokuröriks pürgija tausta ja isikuandmete kontrollimine reguleerimata.

Veberi tarkust imetlenud komisjon, kuhu kuulus peale peaprokurör Sepa riigiprokurör Heino Tõnismägi ja veel kuus inimest, ei teadnud, et Veber on Harun Dikajevi vennanaine. 'Kui komisjonil oleks sellest aimu olnud, oleksime tundnud huvi Veberi suhete ja sidemete kohta,' lausus Tõnismägi. Vaatamata sellele, et prokurörikandidaadilt küsiti ankeedis perekonnaseisu, vaikis Veber selle maha.

Pärast vanglast vabanemist kohendab elamis- ja tööloaga Harun Dikajev Tallinnast linnulennu kaugusel maamaja, mille ühe nurga plaanib anda vend Ahmedi ja vennanaise Stella käsutusse.

Hetkel kuum