Ülo Toomsalu • 11. detsember 2000 kell 6:07

Toll tabas kuu ajaga miljoni eest deklareerimata valuutat

Tallinna toll tabas viimase kuu ajaga 1,1 miljoni krooni väärtuses eri riikide deklareerimata raha, millest suurem osa võeti ära Türki ilmselt piraatkaupa ostma läinud meestelt, kirjutab Eesti Päevaleht.

13. novembril Istanbuli lennata kavatsenud Tiidu pagasist leidis toll USA dollareid poole miljoni krooni väärtuses. Samale lennukile üritas jõuda Kirill, kellelt tolliametnikud leidsid dollareid 150 000 krooni väärtuses.

?Ilmselt oli deklareerimata jäetud raha mõeldud selleks, et osta lähenevate jõulude puhul Türgist odavat piraatkaupa,? ütles Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu.?Me üllatasime ärikaid, sest nad olid harjunud, et kaubale võib vabalt järele sõita ja alles hiljem peab leidma võimaluse, kuidas see riiki toimetada.?

Tallinna tolli kontrolliosakonna juhataja Tõnis Kuuse nimetas viimast kuud deklareerimata raha tabamise poolelt rekordiliseks, sest tavaliselt leitakse deklareerimata raha korra kahe kuu tagant.

Lisaks Türki lendajatelt leitud rahale avastas toll Tallinna lennujaamas ebaseaduslikult maale toimetatud kaks suurt sularahakogust.

Kõik sularahaga vahele jäänud mehed peavad nüüd tollile leitud raha päritolu dokumentaalselt tõestama. Vastasel korral ähvardab mehi raha konfiskeerimine ja neilt leitud summast kuni kolm korda suurem trahv.

Eestist väljumisel või siia sisenemisel peab tollis deklareerima rahasumma, mis ületab 80 000 krooni piiri. Üle 200 000 krooni suuruse summa puhul peab rahaomanik tõestama selle päritolu.

Hetkel kuum