Ülo Toomsalu • 3. jaanuar 2001 kell 5:58

Monopoli lõpp ei too veel kommunikatsiooniparadiisi

2001. aastal vahetavad kümned tuhanded linlased oma sissehelistamisega internetivõimaluse aina odavama püsiühenduse vastu, kohalike telefonikõnede hinnad võivad aga kasvada, kirjutab Postimees.

Juba mullu teatasid nii Uninet kui ka Tele2 üliodavast kaugekõneteenusest, aga eestlase argipäevaelu puudutavad kaugekõned paraku vähe. Uued operaatorid tulevad Eesti Telefoni juhatuse esimehe Valdo Kalmu hinnangul tänavu kohalike kõnede turule, aga Eesti Telefoni tariifist odavamalt ei saa seda teenust tema väitel pakkuda. ?Allapoole ei saa minna - omahind tuleb vastu,? rääkis ta.

Kalm ei soovinud anda prognoosi, kas kohalikud kõned muutuvad tänavu odavamaks või hoopis kallimaks. ?Aga kuutasude ja muude kõneliikide osas on näha ainult langevat suunda,? lisas ta.

Eesti Telekomi finantsdirektori Krister Björkqvisti sõnul on kohalike kõnede hinnad Eestis juba praegu ülejäänud Euroopaga võrreldes madalad ning seega pole siin odavnemist oodata. ?Kohalikud kõned pigem kallinevad,? ütles ta.

Kalmu kinnitusel on turule tulijad huvitatud paraku Eesti linnadest, maapiirkonnad aga ei paku neile ärilist huvi. Kalmu hinnangul jääb Eesti Telefon nii praegu kui ka tulevikus maapiirkondade ainsaks operaatoriks.

Internetiseeritus maal peaks tema kinnitusel paranema, aga samas ei lubanud Kalm maaelanikele lähitulevikus linlastega võrdseid kiireid ADSL ühendusi.

Hetkel kuum