USA Föderaalreserv peab jätkama agressiivselt

05. jaanuar 2001, 00:00

Föderaalreservi esimees Alan Greenspan ütles pärast seda, kui Fed oli erakorraliselt langetanud lühiajalisi intresse 65, protsendilt 6 protsendile, et Fed on valmis intresside alandamise poliitikat jätkama, kui see osutub vajalikuks majanduse turgutamisel.

Uudis oli väga ootamatu, sest need, kes uskusid nn ennetähtaegset kärpimist, olid pigem arvamusel, et see võiks toimuda pärast reedeste tööturunäitajate avalikustamist (kui ka need peaksid majanduse aeglustumiskurssi peegeldama).

Hoolimata intresside kärpimisest hõljub ettevõtete kohal siiski majanduse aeglustumise (või koguni majanduslanguse) oht. Kärpimise mõju reaalsetesse majandusnäitajatesse filtreerumine võtab aega. Samas on sel siiski suur tähendus, sest näitab nii investoritele kui tarbijatele, et Fed on tõsiselt mures majanduse käekäigu pärast.

Nagu juba eile näha oli, reageerisid aktsiaturud intresside alandamisele jõuliselt. Ameeriklaste tarbimiskäitumine on aga üsna tugevas korrelatsioonis turgude käitumisega ning need kaks faktorit kokku (Fedi mure tunnetamine + turud) lisavad tarbijaile kindlust tarbimisotsuste tegemisel. Seetõttu võib sel olla ettevõtete majandustulemustele siiski reaalne mõju juba esimesel poolaastal.

Analüütikud on kahevahel, kas Fed jätkab lähiajal intressimäärade kärpimist. Võimatu pole, et 31. jaanuaril alandatakse intresse veel näiteks 25 punkti võrra ja ehk tehakse seda ka 20. märtsi koosolekul. Psühholoogiliselt on turg igatahes kõvasti jõudu juurde saanud.

Osa kohalikke analüütikuid on veendunud, et turgude, eriti Nasdaqi allakäik on eilsega lõppenud ja üleeilse põhjataseme testimist enam ei tule. Vähemalt peaks iga tulevane põhi jääma kõrgemale eelmisest ehk siis uus tõusutrend peaks peale hakkama.

Kas trend just nii kiiresti pöördub, on ebaselge, kuid võimatu see pole. Selleks oleks vaja Fedi jätkuvat agressiivset tegutsemist. Ka sõltub see sellest, millised tulevad jaanuari keskpaigast ilmuma hakkavad ettevõtete majandustulemused (küllap enne tuleb veel ka mõningaid kasumihoiatusi).

Kui langevad tulemused püsivad enam-vähem sissehinnatud piirides ja suuri negatiivseid üllatusi ei tule, pole ka investoritel põhjust müüma tulla, vaid pigem oodata olukorra paranemist Fedi sammude valguses. Euro kurss saab aga lähipäevil tagasilöögi osaliseks. Lähikuude perspektiivis peaks euro tõus pariteedi suunas siiski jätkuma.

Kommentaar ilmus internetipor-taalis U-Plaza 03.01.2001.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing