Euro tugevneb tänu Ameerikale

Tõnis Oja 09. jaanuar 2001, 00:00

Euro kurss langes eile 0,9471 dollarini, mis teeb USD kursiks 16,52 krooni, sest turuosalistel on tekkinud kahtlus, et oktoobri lõpust alanud euro 15protsendiline kursiralli võib olla veid liiga suur. Arvatavasti on tegu siiski tehnilise tagasilöögiga, sest fundamentaalnäitajad räägivad endiselt euro kasuks, 0,96 dollari vastupanutase on aga liiga tugev, et sellest suudetaks ühe hooga läbi murda.

Uudisteagentuuri Bloomberg hinnangul ei ole euro tugevnemine tingitud Euroopa, vaid hoopis USA majandusest. Ameerika Ühendriikidest on tulnud terve rida negatiivseid uudiseid, mis näitavad selget tendentsi maailma suurima majanduse jahtumise kohta. Euroopas ei ole aga mingit liikumapanevat jõudu, mis oleks Euroopa ühisraha liikumist mõjutanud.

Septembris ja oktoobris näis, et euro kursil põhja enam ei olegi. USA majandusnäitajad kukutasid euro järjest nõrgemaks ja nõrgemaks. Alati kui Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg üritas eurot toetada, läks ühisraha järjest kiiremasse langusesse. Analüütikute sõnul iseloomustavad Euroopa keskpanka tugevad kommunikatsioonihäired. Keskpanga ametnikud annavad edasi erinevaid sõnumeid. Siin oleks Euroopa keskpangal palju õppida USA ametivendadelt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing