Äripäev: riik lööb läbi tarbija ettevõtlust

08. veebruar 2001, 15:32

Äripäeva arvates laseb riik suletud sektoril liiga vabalt hindu tõsta. 'Kui trend jätkub, hakkab see pärssima vabal turul tegutsevate ettevõtete arengut,' väidab homse Äripäeva juhtkiri.

Administratiivselt reguleeritavad hinnad tõusid Eestis aastaga ligi 8%, vabalt kujunevad hinnad peaagu poole vähem. Võrreldes eelmise aastaga on lisaks elektrile hüppeliselt kallinenud ühiskondliku transpordi piletid , mootorikütused, toiduained, tervishoid ja soojus.

Äripäeva arvates väheneb sellega seoses tarbekaupade müüjate käive. Teisalt, kuna inflatsioon on kõrge, ei ole enam soodus säästa, st hoiustamise asemel võivad inimesed just kestvuskaupu ostma hakata.

Ka ettevõtjad peavad arvestama suuremate kuludega, mis mustemas stsenaariumis tähendab kellelegi äritegevuse lõppu. Ettevõtja jääb konkurentsivõitluse alla tänu sellele, et ta peab hakkama rohkem maksma transpordi, elektri jm eest.

Äripäeva arvates kaotavad eeskätt need, kes tegutsevad sektorites, kus konkurents on terav, sest monopoolsete firmade põhjustatud THI tõusule ei saa vastata samaväärse oma toodangu-teenuse hinna tõstmisega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing