Eile puudus börsil tõusev aktsia

Raivo Sormunen 21. veebruar 2001, 00:00

Viimase kahe börsipäeva jooksul Tallinna Väärtpaberibörsi müügiorderitega langusesse vedanud Hansapanga aktsia pääses eile börsil ühe väikseima langusega, sulgudes kahe kuu madalaimal tasemel 134,50 kroonil ehk 0,55% esmaspäevasest sulgemishinnast madalamal. Võrreldes esmaspäevaste sulgemishindadega ei jäänud eile börsil plussi ükski aktsia.

Samas tõusid aga võlakirjade hinnad, millega kaubeldi 12,8 mln kroonisese börsikäibe juures enam kui miljoni krooni eest.

Võlakirjade hindade tõus näitaks justkui, et turg käitub vastavalt investeerimisseadustele, ehk aktsiad langevad ja võlakirjade hinnad tõusevad. Tegelikult ei ole see aga nii. Praeguse aktsiahindade languse taga pole ühtegi tugevat põhjust peale selle, et Tallinna börs on liiga tundlik ja mõjutatav. Aktsiate liikumine Tallinna börsil on vastupidine börsifirmade avaldatud valdavalt headele majandustulemustele ja riigi kiirele arengule.

Viimase kolme päeva jooksul pärast Hansapanga Grupi majandustulemuste avaldamist on panga aktsia kukkunud juba 4,2% ja investorid on praktiliselt põhjendamatu langusega aetud segadusse. Väidetavalt suurte müügiorderite tulemusena on väikest viisi depressioon võtnud enda võimusesse kõik börsi juhtaktsiad. Üks põhjus, mis võib investorites ärevust põhjustada ja neid ostupoolelt eemal hoida, on ülimalt kõikuvad välisturud. Aga välisturud on pendeldanud tugevalt juba terve viimase aasta jooksul.

Tugevaima languse läbis eile börsi põhinimekirjas Merko Ehituse aktsia, vajudes ligi 4% 41,3 kroonini. Merko Ehituse suurimat langust võib põhjendada sellega, et ehitusfirma aktsia on üks väheseid aktsiaid, mis on viimase kuu jooksul tänu üllatavalt headele eelmise aasta neljanda kvartali tulemustele tõusnud. Sellest tingituna on tal ka enam langeda.

Langusest ei pääsenud ka eelmisel nädalal tugeva surve all olnud Eesti Telekom, mis sulgus eile juba 0,9% madalamal 79,25 krooni tasemel. Seda ka vaatamata sellele, et Euroopa telekomisektoris oli eile väike hingetõmbepäev ja trend ajutiselt tõusis. See oli siiski ajutine nähtus, sest eile õhtul läks USAs tehnoloogiasektor taas kiiresse langusse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing