Ülo Toomsalu • 15. mai 2001 kell 6:11

Siim Kallase kiri tõukas tarbijakaitsja Liikluskindlustusfondi nõukogust

Liikluskindlustusfondi nõukogus Eesti tarbijaid esindanud Georg Orm kritiseeris teravalt fondi juhatuse ja nõukogu tegevust ning osalt seetõttu kutsus tarbijakaitse liit ta rahandusminister Siim Kallase survel nõukogust tagasi, kirjutab Postimees.

Orm ei olnud tavaline nõukogu liige - eelmise aasta mais pärast fondi nõukogusse määramist võttis ta käsile liikluskindlustusfondi (LKF) varasemate nõukogude istungite protokollid ja raamatupidamise.

?Võtsin seda asja tõsiselt. Esimene nõukogu koosolek toimus juunis,? rääkis Orm. ?Mina sain seal asjast aru nii, et polegi kombeks asju arutada, vaid tuleb lihtsalt kätt tõsta. Arutusel olid raamatupidamisaruanded ja mina keeldusin enne alla kirjutamist, kui olen raamatupidamisega korralikult tutvunud ja selgitust saanud,? rääkis Orm.

Mullu kevadel paljastas riigikontroll fondis aset leidnud raiskamised ning tegi ettepaneku kutsuda nõukogust tagasi rahandusministeeriumi esindaja Alar Urm, kes käis muu hulgas fondi raha eest koos ühe ministeeriumi töötajaga kokku rohkem kui 100 000 krooni eest välislähetustel.

?Nõudsin endale lugeda kõik nõukogu protokollid. Avastasin, et nõukogudes ei tehtud peaaegu mitte midagi - ühel häälel vastu võetud ja kõik,? rääkis Orm.

Pärast juunis peetud koosolekut kutsus Urm nõukogu uuesti kokku seitsme kuu pärast. Kutse 20. detsembri koosolekule jõudis Ormini päev pärast selle toimumist.

Märtsis Kallase allkirjaga saadetud kirjas tarbijakaitse liidule soovitas minister nimetada tarbijakaitse liidul uue LKFi nõukogu liikme. Rahandusministri kirja alusel peatas tarbijakaitse liit märtsis Ormi tegevuse fondi nõukogus ning kutsus ta aprilli lõpus nõukogust tagasi.

Ormile teadaolevalt nõudis ka Urm aprilli keskel tarbijakaitse liidu juhatuse liikmelt Aino Rungelt tema tagasikutsumist nõukogust.

Tarbijakaitse liidu ja Tallinna tarbijakaitseühingu juhatuste liikme Runge sõnul on Ormiga raske asju ajada. ?Saime rahandusministrilt kirja, kus paluti Orm tagasi kutsuda. Süüdistuse kohaselt ei jõua temaga aruteludel edasi.?

Runge väitel oleks tarbijakaitseliit jäänud Ormi pärast oma esindajast LKFi nõukogus üldse ilma.

Hetkel kuum