Uusi töötajaid varitseb oht jääda arstiabita

12. oktoober 2001, 08:10

Kuigi seadus kohustab tööandjaid teatama haigekassale uute inimeste töölevõtmisest, selgub paljudele uuele ametikohale asunutele alles haigestudes, et neil pole õigust tasuta arstiabile, kirjutab Postimees.

Ravikindlustusseaduse järgi peavad tööandjad teavitama Eesti haigekassat uute töötajate ametisseasumisest kümne päeva jooksul, töölt lahkumisest aga viieteistkümne päeva jooksul. Vastasel juhul kaotab töökohta vahetanud inimese haigekassakaart kehtivuse ning ta jääb ilma riigi poolt tasutavast ravist ja nn sinise lehe rahast.

?Sageli märkab tööandja oma tegematajätmist alles siis, kui töötaja on haigestunud,? nentis haigekassa jurist Vaike Näripea.

Et ühtegi kindlustuslepingut pole võimalik tagantjärele sõlmida, peab haiguskulud hüvitama kas tööandja või töövõtja.

Haigekassa pressiesindaja Aet Truu hinnangul võib tööandjate muretu käitumine tuleneda asjaolust, et praegune ravikindlustusseadus nõuab küll uutest töötajatest teatamist, ent ei näe ette ühtegi sanktsiooni juhul, kui tööandja jätab kohustused täitmata.

Haigekassa piirkondlike osakondade andmetel on 1. juulist tööandjate lohakuse tõttu keeldutud haigushüvitiste maksmisest rohkem kui 200 korral, sest töötaja oli jäetud kindlustamata. Kõige rohkem on seaduse ja oma töötajate vastu patustanud Ida-Virumaa ja Rakvere piirkonna ettevõtted.

?Need on enamjaolt küll pankrotistunud väikeettevõtted, kuid nii mõnigi kord eksivad ka suured firmad,? ütles haigekassa Tartu osakonna juhataja Maivi Kets.

Postimehele teadaolevalt on töötajate ravikindlustuse unarusse jätnud ka toitlustuskett McDonald?s Eesti AS ning suurimaid karastusjookide tootjaid AS Ösel Foods. Patustanud firmade hulka kuuluvad ka tuntud lennu-, ehitus- ning automüügiettevõtted.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing