Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läbi vettinud soojustus ajab maja hukka

  Niiskus on ehitiste kõige suurem vaenlane. Kui hinnata vanemaid hooneid, siis on väga vähe niisuguseid, kus poleks tegemist kas suuremal või vähemal määral niiskuskahjustustega.
  Hoolimata konstruktsioonist ? olgu siis kivist, kergplokist, puidust või mõnest täitematerjalist tehtud piire ? kahjustusi esineb kõikjal. Sageli tuleb ette ka olukordi, kus soojaisolatsioon on niivõrd niiskunud, et on kaotanud täielikult isoleerimisvõime.
  Ka erinevad soojustused käituvad niiskuse suhtes erinevalt. Kui mineraalvillasid tuleb üldiselt kaitsta märgumise eest, siis näiteks ekstrudeeritud polüstüreen ?töötab? ka vees soojustusena.
  Mineraalvillad, nii klaas- kui ka kivivill, on vett mittesiduvad soojustusmaterjalid, mis koosnevad kas klaasi või kivimi kiududest ning sideainest. Isolatsiooniefekti tagab materjali kiudude vahel olev seisev õhk. Kui soojustuse sees hakkab õhk liikuma või kui osa ruumist täidetakse näiteks veega, siis ka materjali isolatsiooniomadused vähenevad või kaovad hoopis.
  Hoolimata sellest, et ei sideaine ega ka villa kiud endaga vett ei seo, võib soojustuse sisse tungida küllalt niiskust, näiteks avariide või sademete tõttu. Kui me tahame vältida tõsisemate niiskuskahjustuste teket, on väga tähtis võimalikult kiire materjali kuivamine.
  Oluline on see tasakatuste puhul, kui tööde teostamise ajal võib tulla ohtralt sademeid. Näiteks 500 m² suuruse katuse puhul tähendab ka 2 mm sademeid 1000 liitri (1 tonni) suurust vee hulka. Otstarbekas on kasutada niisuguseid materjale, mis niiskuse väljakuivamisele avaldaksid võimalikult väikest takistust.
  Ka puitkonstruktsioonides, kui märgunud soojustus puutub puidust detailidega kokku pikemat aega, võib see kergesti põhjustada hallitust, mädanikku või koguni seente teket. Niisuguseid olukordi tuleb ette eelkõige renoveeritud hoonete puhul, aga ka lohakalt või lihtsalt teadmatusest vääralt ehitatud uute majade juures.
  Väga tundlikud on põrandad, kus tuulutus on tihti ebapiisav või puudub hoopis. Pole mingi haruldus, kui kaks aastat vana põrand vajub inimese raskuse all kokku, kuna majavamm on juba oma osa võtnud.
  Seepärast tuleb kõigi vahenditega kaitsta niiskuse tungimist konstruktsiooni, kuid tuleb ette näha ka võimalust, et kui niiskus mingitel tingimustel on sinna juba sattunud, siis oleks kuivamise aeg võimalikult lühike.
  Juuresoleval joonisel on graafikud, kus mineraalvilladest katsekehad on uputatud 10 tunniks vette kuni täieliku märgumiseni ning pärast väljatõstmist on mõõdetud nende kuivamise aega. Klaasvillast toimub vee väljakuivamine kiiremini kui kivivillast.
  Eestis enimkasutatavad plastsoojustused võib tinglikult jagada kaheks: ekspandeeritud (EPS) ja ekstrudeeritud (XPS) polüstüreenideks. Ekspandeeritud polüstüreen või ka nn polüstürool koosneb üksteise kõrvale kleepunud õhuga täidetud ümaratest plastkuulikestest.
  Kuna kuulikeste vahele jääb vaba ruum, siis märjas keskkonnas tungib sinna vesi, mille tõttu materjali niiskusesisaldus hakkab tõusma ning soojapidavus langema. Seetõttu tuleb märjas keskkonnas niisuguseid materjale kaitsta hüdroisolatsiooniga. Vastasel korral ei saa mõne aasta pärast seda materjali enam soojaisolatsiooniks lugeda. Eriti ohtlik on see külmakerkelise pinnase (savi, moreen, tolmliiv) isoleerimise puhul. Soojustuse soojajuhtivuse suurenemise tõttu võib külm tungida hoone alla ja hakata seda liigutama. Näiteks ka suurema tihedusega EPS tüüpi materjalil (40 kg/m3) on märjas pinnases oleku korral juba viie aasta pärast vee hulk 16 tema mahust.
  Ekstrudeeritud polüstüreen (näiteks Styrofoam ehk sinine soojustus) omab peent õhuga täidetud kärgstruktuuri.
  Kuna materjal on ilma poorideta, siis vesi sinna peaaegu ei tungi (selleks peab ta läbima kärjeraku seina). Seetõttu ?töötavad? niisugused materjalid väga hästi ka vesises keskkonnas.
  Selliseid isolatsioone kasutatakse pööratud katuste, samuti teede, hoonete soklite, vundamentide ning pinnase isolatsiooniks. Näiteks niiskes pinnases olevas sinises soojustuses võib viie aasta pärast veesisaldus tõusta ainult kuni 2 protsendini mahust, materjali soojajuhtivus jääb peaaegu muutumatuks.
  Juuresoleval joonisel on EPS ja XPS tüüpi isolatsioonide niiskusesisalduse sõltuvus ajast, kui mõlemal pool soojustust on märg pinnas. Nagu näha, XPS vett ei karda.
  Autor: Elar Vilt
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommik: Tallinna uus linnapea, nõrkushoos euro, küberpätid ja väikettevõtja läbimurre maailma
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.