• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norbert Balzer nägi Riiat

  Riia vanalinna Mustpeade majas saab novembris näha Norbert Balzeri fotonäitust ?Riia näod ja Riia lood?.
  Saksa vabakutseline fotodisainer Norbert Balzer tutvustab sellel näitusel oma enam kui sadat mustvalget fotot, mis on üles võetud Riias selle aasta jaanuarist augustini. Balzeri seni jäädvustatud fotodest on tuntuimad ja enim rahvusvahelist kõlapinda leidnud Fääri saari kujutavad pildid.
  Mustvalgetelt piltidelt vaatavad vastu nii inimesed kui ehitised, igaüks oma näo ja looga. Fotodel võib näha Riia juutide rabi, jaanipäeva tähistavad lätlased, jäätunud Dauguaval koera jalutav läkiläkiga mees jt. Ei puudu Läti president.
  Balzer pole unustatud ka Riia ehitisi, alustades uhkete juugendstiili hoonetega ning lõpetades puumajadega, mis asuvad teisepool Daugavat ega kuulu enam üleslöödud kesklinna. Mõistagi pole Bazer saanud mööda minna kuulsast Mildast ? Brivibase bilvari alguses seisvast vabadussambast.
  Omaette tähelepanu väärib ka Mustpeade maja. Aastal 1344 valminuna kuulus see sakslastest kaupmeeste ühendusele, mille kaitsepühakuks oli püha Mauritius, kes oli pärit Aafrikast (siit ka ?mustpead?). Hoone hävis II maailmasõjas, kuid seoses Riia 800. aastapäeva pidustustega otsustati ta paari aasta eest taastada. Ehkki 1999. aastal valminud tulemust peetakse küll läti arhitektuuri uhkuseks, ei saa maja ajaloolisest hõngust enam rääkida.
  Lisaks ülakorruse näitusesaalile, kus saab näha Balzeri fotosid, on Mustpeade majas ka paar püsiekspositsiooni. Keldrikorrusel antakse ülevaade hoone ajaloost, samuti näeb seal järelejäänud osi algsest vundamendist. Esimesel korrusel saab tutvuda ?mustpeade? tubakatooside kollektsiooni ning koosviibimisruumidega, teise korruse suures saalis korraldatakse aeg-ajalt klassikalise muusika kontserte.
  Autor: Anne Burghardt
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.