6. detsember 2001 kell 7:41

IMF ei anna Argentinale uut laenu

Rahvusvaheline Valuutafond ütles eile, et ei maksa praegu Argnetinale välja 1,24 miljardi dollarilist laenuosa, mis moodustab osa Argentinale eraldatud 22 miljardi dollarilisest abipaketiks ning pidanuks välja makstama selle kuu keskel, kirjutab Financial Times.

Otsus näitab, et IMF ei ole rahul Argentinas läinud nädalavahetusel pangakontode kasutamisele kehtestatud piirangutega.

Argentina vajab IMFi abi, et riiks võiks jätkata oma 155 miljard dollarilise võla teenindamist. Vastasel juhul oleks tegemist kõigi aegade suurima krahhiga, kus riik oma võlakohutuste täitmisega toime ei tule.

Argentina hädadele lisaks teatasid rahvusvahelised reitinguagentuurid, et valitsuse poolt kasutusele võetud piirangud tähendavad 10 aastat püsinud valuutakomitee süsteemi lõppu ning on avanud tee peeso devalveerimiseks.

?Süsteemis ei ole enam piisavalt ?pärisdollareid?, mis õigustaks peeso üks-ühele fikseeritud kurssi USA dollariga,? teatas Moody?s. ?Konverteeritavuse on asendanud monetaarsüsteem, mis kasutab arveldusühikuna Argentina dollarit.? Teine agentuur Standard Poor"s alandas mitmete Argentina firmade reitingut ning viitas samuti kasvanud riskile vahetuskursi mehhanismi kokkuvarisemiseks.

Argentina valitsus oli sunnitud järsult piirama raha väljavõtmist pankadest kui argentiinlased finantskrahhi kartuses üksi läinud reedel pankadest 1,3 miljardit dollarit välja võtsid.

Hetkel kuum