Gurmaanide põhimõte lauanõude kohta on white, pure white ehk emakeeli valged lauanõud. Kitsas triip või minimaalne kaunistus võib olla, kuid üldjuhul kaunistab taldrikut vaid üks element ? toit.
Gurmeeõhtusöögiks soovitan valgeid portselannõusid. Valgel taldrikul tuleb toit kõige paremini esile. Gurmeeõhtusöögiks ei pea te lauale tingimata panema oma perekonnaserviisi, vaid selleks puhuks võite muretseda lihtsalt suuri taldrikuid. Kõik käigud võite serveerida ühe suurusega taldrikult (ca 30cm läbimõõduga). Sellisel taldrikul on ruumi igat toitu eksponeerida, lisada kastmeid, dekoreerida magustoitu jne. Samas võib soetada ka erineva suurusega taldrikud erinevate käikude jaoks.
Sushi, pasta ja muud teistest kultuuridest tulnud toidud nõuavad erinevaid nõusid. Traditsioonilistes serviisides on puudunud spetsiaalne pastataldrik ja rohelise salati taldrik. Pastataldrik on suur nõgus praetaldrik ja koheva rohelise salati taldrik on nõgus ja veidi väiksema diameetriga kui praetaldrik (ca 22?25 cm). Uuemates sarjades on need esemed olemas. Sushi jaoks sobib ka tavaline lame taldrik, mis on ca 20cm diameetriga.
Võite endale muretseda roostevabast terasest või hõbedast spetsiaalseid nõusid ? kastmekannu, suure serveerimisvaagna oliivide jms pakkumiseks. Hõbeesemed sobivad iga serviisi juurde ja rõhutavad toidu erilisust.
Toidu serveerimiseks on vaja serveerimisriistu. Kala jaoks on kahvli moodi labidas ja lai nuga, salati serveerimiseks lusikas ja kahvel, prae viilutamiseks ja tõstmiseks nuga ja kahvel, abiks võite kasutada spetsiaalseid tange ja lusikaid. Mereandide söömise ja avamise riistad on meie kodudes üpris haruldased, kuid vastavalt oma söögitavadele võite need endale hankida. On näiteks austrikahvel, krabitangid, vähi ja tigude söömise riistad.
Alati tuleb lauale panna ka veeklaasid. Kui pakutakse veini, siis kindla margi korral piirdutakse ühe veiniklaasiga. Kui laual on kaks või enam veinisorti, tuleb lisaks veeklaasile veel kaks veiniklaasi panna. Kui erinevate roogade juurde pakutakse erinevaid veine, peaks uue veinisordi jaoks panema puhtad klaasid.
Autor: Karin Mängel
Seotud lood
Nädalavahetusel toimunud desünkroniseerimine oli alles esimene samm Eesti energeetika vajaduste lahendamiseks. Veel on astuda palju samme, et elekter oleks Eestis tarbijale mõistliku hinnaga ning varustuskindlus oleks tagatud.