Ülo Toomsalu • 8. veebruar 2002 kell 6:25

Kirikutüli Venemaaga laheneb

Eesti-Vene suhete paranemist takistav Moskvale alluv õigeusu kirik on nõus registreerimise nimel loobuma õigusjärgluse ja tingimusteta varade kasutamise nõuetest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Veel rõhutab siseministeerium positiivses tähenduses, et Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku (MPEÕK) nimekuju vastab usuasjade osakonna ja ekspertide hinnangul kirikute ja koguduste seadusele, mille kohaselt kiriku nimi peab olema selgelt eristatav teiste Eestis registreeritud kirikute nimedest.

Konstantinoopolile alluva õigeusu kiriku preestri Aivar Sarapiku sõnul on nende kirik on endiselt seisukohal, et Moskva kirikut ei tohiks registreerida.

?Endine siseminister Robert Lepikson andis ära Kuremäe kloostri. Endine Tallinna linnapea andis katedraali Toompeal 36 aastaks rendile, ehkki alguses nõuti sajaks aastaks. Vene õigeusu kirik ei pakkunud nende heatahtlike sammude vastu mitte ühtegi kompromissi, vaid ainult tugevdas Eesti-vastast survet,? põhjendas Sarapik. ?Kui me nüüd jälle järele anname, oleks rumal loota mingit nendepoolset vastutulekut.?

Hetkel kuum