Peeter Stamberg • 20. mai 2002 kell 13:03

Börsiülevaade: Norma aktsia üle nelja aasta kõrgeimal tasemel

Norma aktsia kerkis täna börsil nelja aasta kõrgeimale tasemele, makstes üle 73 krooni. Harjumatult suur osa kogukäibest tuli võlakirjadest.

Norma aktsia kerkis täna 19 tehingu ja 0,57 miljoni kroonise käibe juures 1,52% võrra 73,07 kroonini, mis on kõrgeim tase alates 1998. aasta 11. maist, mil Norma aktsia maksis 73,25 kroonini. Aktsia hinna tõusu taga on investorite huvi dividendide järele. Möödunud nädala neljapäeval kinnitas Norma aktsionäride üldkoosolek dividendiks möödunud aasta eest 6 krooni aktsia kohta. Investorid, kes soovivad Norma dividende saada peavad aktsiad ostma hiljemalt selle nädala lõpuks, sest viimane kauplemispäev dividendiõiguslike aktsiatega on 24. mail ehk sellel reedel. Dividendid makstakse aktsionäridele välja aga alles 5. juulil.

Hansapanga aktsia hind oli taas justkui naelutatult 219,05 krooni tasemel. Ostunoteering ei ole sellelt tasemelt liikunud juba kolm päeva ja sulgemishind on selline olnud neljal viimasel päeval. Enamus tehinguid on viimastel päevadel sooritatud just sellelt tasemelt ehk investorid on aktsiaid müümas ja keegi ostab kõik aktsiad selle taseme juurest ära. Kui reedel tehti 219,05 kroonise hinnaga 46st tehingust 42, siis täna tehti selle hinnaga eranditult kõik 36 tehingut.

Reedel toimus Eesti Telekomi aktsionäride üldkoosolek, kus dividendiks börsil noteeritud A-aktsia kohta kinnitati 5,50 krooni. Eesti telekomi dividendidest huvitatutel on aega veidi kauem ostutehinguid teha, sest viimane dividendiõiguslike aktsiatega kauplemine toimub 30. mail. Samas saavad Eesti Telekomi aktsionärid dividendid pangakontole Norma aktsionäridest varem, sest dividendid kantakse neile üle 19. juunil.

Telekomi aktsia langes täna 0,92% võrra 84,02 kroonile.

Suurima languse tegi läbi Harju Elektri aktsia, mis langes 4,11%, 32,86 kroonile. Langus oli tingitud laiast ostu- ja müügihinna vahest. Kui viimane sulgemishind oli tehtud kõrgema ehk müügi hinnaga, siis täna jäi sulgemishinnaks ostuhind.

Suur osa käibest tuli täna võlakirjadest. Homme toimub viimast päeva kauplemine Hüvitusfondi VII seeria võlakirjadega. Täna tehti Hüvitusfondi VII seeriaga kaks tehingut mille käigus vahetas omaniku 45 073 obligatsiooni, mis on üle kümnendiku noteeritud 400 000 obligatsioonist. Käivet tuli kahest tehingust ligi 4,83 mln krooni. Kogu varasema möödunud aasta jooksul tehti Hüvitusfondi VII seeria obligatsioonidega 80 tehingut, mille jooksul kogunes käivet 2,74 mln krooni. Hüvitusfondi VII seeria omanikud saavad obligatsiooni lunastamisel 100 krooni nimiäärtust ja 7% ehk 7 krooni eest intresse ehk kokku 107 krooni. Tänased tehingud tehti 107,15 kroonise hinnaga.

Lisaks VII seeria obligatsioonidele tehti üks 1,05 mln kroonine tehing ka IX seeria obligatsioonidega.

Võlakirjade käive kokku oli 5,8 mln krooni, mis moodustas 39 protsenti kogu börsi tänasest käibest.

Hetkel kuum