Inno Tähismaa • 30. mai 2002 kell 11:28

Pühavaimu kirikust leitud kapsel pärineb 17. sajandist

Pühavaimu kiriku tornikiivri kapslist leiti kaks üle 300 aasta vanust ürikut.

Leitud ürikud tähistavad uue tornikiivri valmimist 1688. aastal ning 1884. aastal läbi viidud ulatuslikke tornikiivri uuendustöid.

Mõlemad pärgamentpaberil saksakeelsed ürikud on hästi säilinud ning uue tornikiivri valmides pannakse lisaks uuele ürikule torni tippu ka nende võimalikult originaalilähedased koopiad. Mõlemas ürikus kirjeldatakse tehtud töid ning on ära nimetatud ka tolleaegsed raehärrad, hilisemas ürikus tänatakse ka Vene tsaari.

Kapsli avamisel osalesid abilinnapea Rein Lang, riigi muinsuskaitseameti peadirektor Anneli Randla, ajaloomuuseumi direktor Toomas Tamla, Pühavaimu kiriku õpetaja Gustav Piir, kultuuriväärtusteameti juhataja Agne Trummal, kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ning ajaloomuuseumi spetsialistid.

Pühavaimu kiriku 1630. aastal valminud tornikiiver põles 1684. aastal, uue tornikiivri sai kirikuhoone aastal 1688.

Hetkel kuum