Kadi Heinsalu • 7. november 2002 kell 9:47

Lähikuudel püsib inflatsioon madalal

Eestis kiirenes aastainflatsioon oktoobris poole protsendipunkti võrra ehk septembri 2,7 protsendilt 3,2 protsendile.

Eesti ja euroala inflatsioonierinevus suurenes 1,0 protsendipunktini septembri 0,6-lt, mis on siiski jätkuvalt Eesti jaoks optimaalsest tasemest parem. Praegune majandusolukord ei luba lähikuudel eeldada erinevuste märkimisväärset suurenemist.

Kuigi toidukaupade hinnad hoiavad Eesti inflatsiooni madalal, mõjutasid oktoobri tarbijahindu mootorikütuse ja teenuste hinnatõusud. Näiteks teenuste osas tõusid inflatsioonimäärad 8,5 protsendi tasemele. Kuid eelkõige tänu toidukaupade odavnemisele, milles oma osa on eelmise aasta erakordselt kõrgel inflatsioonitasemel, püsivad Eestis inflatsioonimäärad ka järgnevatel kuudel suhteliselt madalal.

Vastavalt Eurostati esialgsele hinnangule kiirenes inflatsioon euroalal oktoobris 2,2 protsendini (septembri 2,1 protsendilt). Inflatsiooni hoiavad kõrgel rahapoliitiline keskkond, majanduskasvu aeglustumisega seotud tööjõu tootlikkuse alanemine ning ebakindlus naftahindade osas. Euroalal inflatsiooni alanemist tänavu ei prognoosita.

Hetkel kuum