Laupäeval Tallinna keskturult ostetud soolaheeringat maitsnud ja seejärel kaladest ussid avastanud perenaine ei taha enam tükk aega kala süüa.
Kodus kaht kilekotti pakitud heeringapurakat puhastades oli Kaisa Uusmaa soolaseisu nii suur, et mitu kalatükki rändas juba töö käigus suhu.
Kui perenaine Norra heeringa nime all ostetud kala peenemaks lõikama hakkas, märkas ta fileel üllatusega rõngakujulisi moodustisi, mis osutusid lähemal vaatlemisel üksikuteks ussikesteks. Hiljem kala sisikonda uurides selgus, et see lausa kubises uusasukaist, kirjutab Postimees.
Et tegu oli soolakalaga, oli ilmne, et ussid polnud pahaks läinud vee-eluka kallal maiustavad vaglad, vaid soolamisel kalaga saatust jaganud parasiidid.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Esmaspäeval läks Uusmaa tervisekaitsetalitusse, näitas seal ussitanud kalad ette ja juhatas inspektoritele, kust selle müüjat leida.
Tervisekaitseinspektsiooni nõunik Agnes Jürgens ütles, et kalamüüjat kontrollitakse, võetakse analüüse, uuritakse dokumente ja kauba säilitamise tingimusi.
Jürgensi sõnul kõrvaldas tervisekaitse mullu müügilt rohkem kui 6500 kilogrammi erinevaid toidukaupu, põhjuseks enamasti kõlblikkust näitava tähtaja ületamine, saastumine ja saatedokumentide puudumine.
Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles, et parasiite sisaldavad kalad pole haruldus: neid leitakse piiril ikka ja jälle.
Mullu toodi üle Eesti piiri 891 partiid külmutatud kala, mille kohta vormistati 165 akti. Värsket jahutatud kala toodi mullu Eestisse 1618 partiid, akte aga vormistati 49 juhul.
«Põhjused olid erinevad, kuid paljudel puhkudel oli tegu kalades olnud parasiitidega,» ütles Pärtel. «Sellised partiid saadetakse tagasi lähteriiki, hävitatakse või suunatakse täiendavale töötlemisele.»