Inge Rumessen • 25. märts 2003 kell 13:05

Iirimaa kaotab Eesti liitumisel ELiga tööloanõude

Iiri valitsus otsustas leevendada Eesti ja teiste ELiga ühinevate riikide töötajate pääsu Iirimaa tööjõuturule.

Vastavalt Iiri valitsuse otsusele kaotab Iirimaa alates Eesti liitumishetkest Euroopa Liiduga, st 1. maist 2004 tööloa nõude Eesti kodanikele, teatab välisministerium. Iirimaa teeb oma seadusandluses sellekohase muudatuse enne ühinemislepingute allakirjutamist 16. aprillil 2003, seadus jõustub aga liitumishetkest 1. maist 2004. Seega on kuni järgmise aasta maikuuni tööluba siiski vajalik.

Iirimaa asepeaminister Mary Harney sõnul võimaldavad seadusemuudatused rakendada ka turvaabinõusid, kui riigi tööjõuturgu peaks ühinemislepingus lubatud üleminekuperioodi jooksul kuni 2009. aastani tabama tõsised muudatused.

Iirimaa teatas juba tööjõu vaba liikumise peatüki kõneluste alguses, et ta avab tööturu liitujatele liitumispäevast. Oma tööturu on lubanud Eestile alates liitumishetkest Euroopa Liiduga avada ka Suurbritannia, Rootsi, Taani ja Holland.

Hetkel kuum