Kertu Ruus • 4. september 2003 kell 14:11

Turistid toovad Eestisse aastas ligi miljard eurot

Välisturistid jätavad Eestisse aastas alla miljardi euro, kuid võiksid jätta hoopis enam, kirjutab homses Äripäevas Riina Lõhmus.

Riina Lõhmus, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse direktor turismi alal kirjutab homse Äripäeva arvamusküljel ilmuvas kolumnis, et Eestil võiks minna turismis oluliselt paremini. 'Investeeringud turismi on väga kiire tasuvusega, tuues iga investeeritud krooni vastu 5?6 krooni tagasi juba 2?3 aastaga. Turismitulude kiire kasv lähiaastatel oleks seetõttu oluline tugi meie kaugemate eesmärkide saavutamiseks. Söandan arvata, et see oleks meie kui mitte ainuke, siis vähemalt kõige tõhusam tugi,' sõnab Riina Lõhmus.

Lõhmus soovitab lisada näiteks tollikoridore ja piiriületuspunkte, sest EAS Turismiagentuuri küsitluste järgi nurisevad väliskülastajad kõige enam aeglase piiriületuse pärast meie reisisadamas.

'Tollikoridoride ja piiriületuspunktide lisamine on väidetavalt suur kulu. Arutlegem aga nii: meile saabub aastas ligi kaks miljonit välismaalasest ühepäevakülastajat. Kui nad selle asemel, et tund aega sadamas piiriületusele kulutada, saaksid tund aega varem maale ja selle tunni aja jooksul näiteks 100 krooni rohkem kulutada, kui nad seda täna teevad, siis teeniksime aastas 200 miljonit krooni rohkem tulu,' kirjutab Lõhmus homses Äripäevas.

Hetkel kuum