Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtluspinna müük on maksustatav

  Inimesed on harjunud sellega, et kui nad müüvad maja või korteri, kus ise kogu aeg on elanud, siis selle müügist saadud tulu on maksuvaba. FIEd kalkuleerivad lisaks, et kui nad eluaseme ostuhinnast midagi ettevõtluse kuludesse kandnud ei ole, siis pole ka müük maksustatav.
  Alates 2000. aastast on aga tulumaksuseaduses olnud kirjas säte, mida kahjuks eriti ei tunta ning millega ei osata seetõttu arvestada. Nimelt räägib tulumaksuseaduse § 15 lõige 5 sellest, millal eluaseme müük ei ole maksustatav, ning seal on kirjeldatud peaaegu kõik variandid, mis võiks oma maja või korteri müümisel ette tulla. Seda juhul, kui selles ise elati.
  Siis aga järgneb lõige 6, mis ütleb: kui lõike 5 punktides 1, 5 või 7 nimetatud kinnisasja, ehitist või korterit kasutati peale maksumaksja elukoha osaliselt ka muul otstarbel, siis rakendatakse lõikes 4 nimetatud maksuvabastust proportsionaalselt elukohana ja muul otstarbel kasutatavate ruumide pindala suhtele.
  Tulumaksuseaduse muutmise eelnõus, mida praegu Riigikogus menetletakse, nähakse ette selle piirangu laiendamine kõigile võimalikele maksuvabastusega müümise variantidele, st kogu lõike 5 punktidele.
  Lõige 6 ütleb, et osa müügitulust on maksustatav siis, kui korteris või majas tehti peale elamise ka midagi muud. FIEdega peaks asi olema selge. Kui osa korteri või maja jooksvatest kuludest on kantud ettevõtluse kuludesse, siis teeniti osal eluruumi pinnast ettevõtlustulu ja see on midagi muud kui elamine. Kardan, et firmadest koju tööd tegema läinud palgatöötajad ei oska seda probleemi omaks pidada. Kui FIEdel tuleb maksustatava ja maksuvaba müügitulu protsent lihtsalt ettevõtluse kuludesse kantud kulude osast, siis kodus töötavatel palgatöötajatel pole seda kuskilt võtta.
  Tulumaksuseaduse § 15 lõike 6 alusel maksustatavat osa eluruumi müügitulust tuleb deklareerida tuludeklaratsiooni vormil A tabelis ?Tulu vara müügist?. Seda ka FIEdel, kes pole eluaseme ostuhinda ettevõtluse kuludesse kandnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Kiirhinnang: maksuvaba tulu tõstmine jätaks inimeste rahakotti 100 lisamiljonit Kulu eelarvele umbes 80 miljonit
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.